joi, 16 octombrie 2014

Uriasul de Transilvania

Un clujean a creat Uriasul de Transilvania, prima rasa de iepuri romaneasca.
Clujeanul, creatorul prime rase romanesti de iepure, respectiv Uriasul de Transilvania, spune ca acesta se afla acum in proces de omologare.

Lector universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca si doctor in zootehnie, Valentin Petrescu-Mag a adaptat Uriasul de Transilvania la conditiile de trai din tara noastra.


Uriasul de Transilvania a fost obtinut prin imperecherea iepurelui rustic romanesc, de cotet, rasa neomologata dar rezistenta la conditiile climatice si hrana din tara noastra, cu uriasul gri, o rasa mare, cautata datorita dimensiunii dar cu o productivitate scazuta.
In ceea ce priveste coloritul Uriasului de Transilvania, acesta a fost obtinut prin incrucisarea cu iepurele californian, o rasa de marime medie, de culoare  alba si cu extremitatile, respectiv botul, urechile si labutele, inchise la culoare.

Asa a aparut Uriasul de Transilvania care pe langa dimensiunile mari are si calitatile necesare unui iepure bun de sacrificat.

”Randamentul la sacrificare este foarte bun, studiile pe care le-am realizat pe el arată o rată între 60-70%. Având în vedere că în cazul iepurilor uriași rata de sacrificare este sub 50%, consider că este o performanță importantă”, dupa cum a afirmat cercetatorul, citat de site-ul agrointel.ro, De asemenea el a mai adugat si faptul ca acesti iepuri mai au o calitate si, anume gradul ridicat de rezistenta la boli.

Pe de altă parte, Valentin Petrescu-Mag a precizat că Uriasul de Transilvania este momentan un iepure potrivit pentru un sistem de crestere familial si se teme ca trecerea sa intr-un sistem industrializat ar putea sa-l ”strice”.


sursa: agrointel.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu