miercuri, 15 octombrie 2014

Ciuperca aliment-medicament

Un economist din Sibiu a inceput anul trecut să cultive ciuperci din soiul Shiitake al caror pret pe kilogram ajunge pana la 300 de lei, in cazul celor vandute ca produs deshidratat.

Avand proprietati medicinale, ciuperca Shiitake este considerata un aliment-medicament, pentru ca contribuie la intarirea imunitati si combaterea tumorilor si a infectiilor virale.

Ciuperca din acest soi are un gust deosebit, fara sa contina zaharuri, sare si grssimi, dar avand in schimb vitamine si seleniu, cu rol de puternic antioxidant.


In plus, ciupercile Shiitake sunt extrem de apreciate si de chefii restaurantelor, motiv pentru care sunt al doilea cel mai consumat soi din lume, dupa champignon.
Citind despre proprietățile lor, asa a ajuns Tiberiu Spinei sa inceapa propria afacere cu ciuperci.

Pana acum, a alocat aproximativ 24.000 de euro intr-o suprafata de 70 de metri pentru fructificare si sustine ca investitia este in crestere.
De obicei, ciupercile cresc  pe busteni, dar pot fi cultivate si pe saci de rumegus.

"Aici sunt niște saci puși acum șase luni, ei trebuie să stea patru luni la incubare, dupa patru luni apar primele semne de fructificare. Textura este foarte bună, seamănă un pic cu carnea. Pe lângă sacii de rumeguș, cresc pe lemn în natură, astea sunt trunchiuri de carpen dar cresc și pe fag, orice lemn de esență tare", explică Spinei, citat de stirileprotv.ro.

Un comentariu:

  1. si unde se pot vine ciuperci Shiitake ? Adica exista o piata de desfacere? Investitia e destul de mare pt un roman.
    Eu am consumat Shiitake in meniurile chinezesti, asa ca pun problema comercializarii: cat timp China le produce mai ieftin (la pret de champignon) si exporta usor in toata lumea... consider ca orientarea catre ciuperci cu investitie mica este mai profitabila.

    RăspundețiȘtergere