marți, 16 septembrie 2014

Un nou drum montan

Unul dintre cele mai importante drumuri turistice din munții Moldovei, care face legătura dintre Valea Bistriței, de la Chiril și Valea Moldovei, la Pojorâta, a fost deschis în urmă cu câteva zile.

Drumul care străbate Masivul Rarău va fi denumită Transrarău - Drumul Comorilor. În ultima etapă a fost refăcută o porțiune de aproximativ 10 kilometri, drumul care face legătura dintre satul Chiril și cabana Rarău.

De altfel, pe acest drum se putea merge doar cu mașina de teren și nu a mai fost îngrijit din anii `80.

„Este un drum pe care noi vrem să îl denumim generic Transrarău – Drumul Comorilor, fiind legat de zona de munte, Pietrele Doamnei, de comorile care sunt şi în plan natural, având în vedere că aici sunt foarte multe resurse naturale, dar şi de oamenii din aceste locuri”
, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nichifor. 

Pe această porțiune, de la Chiril până la cabană, se va circula cu maxim 30 km/h și nu vor avea voie mașinile mari.

Munții Rarău sunt printre cei mai pitorești din zona Moldovei.

Unul dintre principalele puncte de atracție sunt Pietrele Doamnei. „În alte locuri pot fi munți mult mai mari sau fluvii mai puternice, marea sau oceanul, aici Rarăul reprezintă dimensiunea fundamentală a lumii, latură cosmică a vieții și a istoriei”, nota scriitorul Geo Bogza în una dintre cărțile sale.

Una dintre legende spune că în 1541, domnitorul Petru Rareș și-ar fi găsit un loc în munții Rarău pentru a-și adăposti familia și o parte de avere de hoardele de tătari.

Urmăriți de cotropitori, doamna Elena, soția lui Petru Rareș și fiul acestora s-ar fi refugiat într-o peșteră să se roage, iar stânci uriașe s-ar fi desprins și ar fi căzut peste locul în care se afla averea, îngropându-i și pe hoți.

 

 

Sursa: YahooNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu