miercuri, 17 septembrie 2014

Intretinerea unei gradini

Stiu ca este toamna si multe din gradini sunt aproape de sfarsitul perioadei de vegetatie, dar cu toate acestea sunt anumite lucrari care trebuiesc facute si in acesasta perioada, pentru ca in primavara cand se va relua vegetatia, totul sa fie pregatit.
Asadar, daca aveti o gradina cu pomi, flori si iarba verde este timpul sa va apucati de treaba. In aceasta perioada, mai precis in luna octombrie trebuiesc stranse frunzele cazute de la pomi, se pot face imbunatatiri ale solului si, de asemenea se pot planta arubusti sau copaci. Tot in aceasta perioada florile care nu rezista frigului( ma rfer la cele din ghivece) trebuiesc spalate si duse in casa. Daca aveti sera, cu siguranta ca acolo este locul lor pe perioada iernii.
Florile care au stat afara au nevoie de o perioada de aclimatizare treptata.

Incepand cu mijlocul lunii octombrie se poate trece la plantarea de arbusti si copaci noi. Este necesara sa sapati o groapa care sa fie de trei ori mai mare decat radacina copacului sau arbustiului ales pentru a fi plantat. Asezati copacul in groapa sapata si acoperiti radacina in asa fel incat aceasta sa fie un pic mai sus decat nivelul solului. Atunci cand faceti o plantare, este bine ca pe fundul gropii si in straturile pe care le veti depune, sa folositi un pamant de calitate. Aveti grija ca atunci cand astupati groapa pamantul sa nu ramana cu bule de aer. Calacati cu piciorul in groapa pe care o astupati. Bineinteles ca trebuie udat!!!

n luna octombrie se mai pot bulbi de flori ( ex. lalalele) si ierburile aromatice. Cimbrul, busuiocul, patrunjelul sunt cateva din plantele ce se pot pune n gradina in perioada aceasta.

Bulbi de flori trebuiesc plantati cat mai devreme, pana nu ingheata pamantul, ca sa poata prinde radacini.


Tot in luna octombrie se pot planta celebrele plante care sunt vesnic verzi. Acestea au dezvoltare buna in locurile care sunt ferite  vantul puternic.
Ca si sfat, eu va recomand sa nu aruncati frunzele si resturile vegetale...se pot folosi aceste frunze cazute din copaci toamna si resturile vegetale uscate pentru a obtine un ingrasamant natural, extrem de util, in primavara!

Daca nu aveti timp pentru gradina dumneavoastra, puteti apela la o firma specializata din domeniu care are ca domeniu principal de activitate: intretinere gradini.

Din blogosfera romaneasca va doresc o toamna bogata!

Un comentariu:

  1. multam frumos pentru micile sfaturi din acest articol, chiar mai gradinaresc, din cand in cand...

    RăspundețiȘtergere