marți, 2 septembrie 2014

Cum sa iesim din recesiune?

Asadar, se poate iesi dintr-o stare de recesiune folosindu-se de aceasta data de combinatia dintre politica monetara si cea fiscala.

Am arata in articolele trecute ca cele doua politici au in comun faptul ca pot influenta nivelul productiei (venitului) prin actiunea lor directa asupra cereii de agregate. Acest lucru este indiscutabil.
Apar insa intrebari la care trebuie un raspuns inca de la inceput.

Cine va fi primul beneficiar al cresterii cererii agregate?


Marirea cererii agregate trebuie sa se faca prin scaderea nivelului ratei dobanzii si cresterea investitiilor, prin SCADEREA IMPOZITELOR si cresterea cheltuielilor de CONSUM sau prin cresterea cumparaturilor (cheltuielilor guvernamentale) ?

Optiunea pentru unul din obiective sau pentru doua dintre ele este determinata in primmul rand, in afara specificitatii fiecareia din ele- specificate care trebuie cunoscuta, data fiind diferenta dintre ele in ceea ce priveste predictibilitatea si rapiditatea aparitiei efectelor - si de conceptiile economice si politice ale celor ce iau decizia.

De exemplu, partizanii LIBERALISMULUI pur (nu e cazul in tara noastra, pentru ca nu exista) sustin categoric solutia reducerii impozitelor si a cheltuielilor guvernamentale.

Adeptii"interventionalismului" vor sustine politici expansioniste pe cresterea cheltuielilor guvernamentale si interventia categorica a statului prin sustinerea financiara de investitii in protectia mediului si in capitalul uman: INVATAMANT, etc.
In fine, sustinatorii cresteri economice pe termen lung vor opta pentru solutia reducerii ratelor dobanzii.


2 comentarii:

  1. I am really impressed with your writing skills and
    also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?

    Either way keep up the nice quality writing, it's rare to see a nice blog like this one nowadays.


    Also visit my web-site ... 8 ball pool multiplayer hack (www.youtube.com)

    RăspundețiȘtergere
  2. Crezi ca intereseaza pe vreunul din indivizii astia care s-au cocotat in functii, arzand etapele afirmari, dar pentru ca sunt rudele lui X sau Y ?

    RăspundețiȘtergere