joi, 14 august 2014

„Via Maria Theresia”, este cea mai lunga poteca, din Romania

„Via Maria Theresia”, este cea mai lunga poteca tematica din Romania, reabilitata de curand de catre Asociatia Tasuleasa Social din Bistrita Nasaud.
Inaugurarea va avea loc sambata, 16 august, printr-un maraton desfasurat in Muntii Calimani. Drumul va putea fi folosit atat ca traseu turistic, dar si ca traseu de maraton.
„Via Maria Theresia” este de fapt o reamenajarea tematica a unui segment de drum istorc din Muntii Calimani, avand o lungime de 42 de km, pe unde treceau granicerii romani din vremea Mariei Theresia, Imaparateasa Austriei. Lucrarile de reabilitare si consolidare a drumului au inceput anul trecut si au constat in:

- amplasarea a 440 de borne de marcaj din lemn, semnalizate cu peste 4000 de placute reflectorizante;
- curatarea vegetatiei  care obtura poteca de-a lungul a zeci de kilometri; 
- indepartarea pietrelor care ar fi putut periclita siguranta turistilor sau a sportivilor;
- amplasarea de mobilier rustic in locurile de popas; 
- montarea de panouri informative cu continut istoric dar, si cu regulile de vizitare a unei arii protejate.
Lucrarile au fost realizate cu ajutorul a peste 250 de voluntari, printre care s-au aflat Don Lothrop, investitor american, Mircea Miclea, fost Ministru al Educatiei, si alti voluntari din peste 12 tari. Cea mai lunga poteca tematica din Romania, intretinuta si semnalizata corespunzator, va functiona ca traseu turistic si traseu de maraton permanent, fiind deschis tuturor celor care vor sa se antreneze, sa se bucure de natura sau sa redescopere istoria acestor locuri. Este anuntul facut de reprezentantii  Asociatiei Tasuleasa Social .
Maratonul de sambata, care va inaugura poteca Via Maria Theresia cuprinde trei probe:
 -semi-maraton (21,0975 km);
-maraton (42,195 km);
-mountain-biking (42,195 km);

Acesta va fi dublat de un program de drumetie, pe mai multe segmente de traseu, dedicat celor care nu sunt pregatiti sa concureze la cele trei probe. Organizatorii estimeaza ca la acest eveniment vor veni 5-600 de oameni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu