marți, 19 august 2014

Reclama la medicamente

Reclama la medicamente (ma refer la cea care a invadat micul ecran si nu numai) este, dupa parerea mea, imorala, caci poate sa convinga nestiutorii (care sunt intotdeauna suficient de multi) sa se trateze fara sa stie cu adevarat daca e bine sau nu, daca chiar are boala respectiva sau numai niste simptome asemanatoare.
Mai cred ca este de datoria medicilor (o datorie morala) sa faca ceva pentru a se elimina aceasta practica.

De asemenea, nu cred ca e vina farmacistilor, ca le ofera medicamentele fara reteta de la medic. Traim intr-o tara libera. Nu ne pot interzice ei ce sa luam sau nu. Ei ne pot sfatui doar daca e bine sau nu. Si, pana la urma, nici asta nu pot face. Pentru ca nu sunt medici si nu ne pot face analize sa vada daca suntem alergici la vreun medicament, ori la vreo substanta anume.

Totul tine, cred eu, de gradul nostru de inconstienta și de constientizare. Noi trebuie sa constientizam ca nu trebuie sa ne aruncam cu capul inainte pentru ca a incercat vecinul, amicul sau colegul un medicament, sau i se face reclama la televizor. Trebuie sa ne facem analizele si abia apoi sa vedem daca medicamentul ala ne poate fi folositor si noua.


Dar, stiti ce e mai trist? Ca in Romania, medicii nu stiu la ce esti alergic pana nu faci o anumita alergie. Cunosc pe cineva care a fost la diversi medici in viata lui, pana acum, la diverse specialitati. UNUL singur nu i-a prescris un test inainte sa vada daca este alergic. Daca erau medicamente ,,uzuale”, gen antiinflamatorii sau ceva, il intrebau daca am mai luat si atat… Nici la privat, nici la stat nu a intalnit pe cineva care sa il intrebe asa ceva. Si medicul de familie foarte rar ii prescrie vreun medicament, dar nici el nu stie ce alergii are. Norocul lui ca nu are nicio alergie cunoscuta, la niciun aliment si din muuuulteeeeleee medicamente pe care le-a incercat pana acum, nu a facut reactie alergica la niciunul.

Dar, te poti baza intotdeauna pe NOROC??


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu