vineri, 8 august 2014

Nu lasa pe maine ce poti face azi

Acum cateva sute de ani Benjamin Franklin a impartasit lumii secretul succesului sau : ‘Nu lasa pe maine ce poti face azi’. Este vorba despre omul care a inventat electricitatea si esti tentat sa crezi ca multi dintre noi ii asculta sfatul. Nu stiu de ce tot amanam lucrurile dar daca ar trebui sa ghicesc as zice ca o facem mai ales de frica, frica de esec, frica de durere, frica de refuz. Uneori ne este frica pur si simplu sa luam o decizie, pentru ca, daca este cea gresita ?
Daca faci o greseala pe care nu mai poti sa o repari ? Oricare ar fi motivul pentru care ne este frica, un lucru e sigur, atunci cand durerea de a nu fi facut nimic devine mai mare decat frica de a face simti ca si cum ai cara dupa tine o tumoare uriasa.



Stim toti proverbele, i-am auzit pe filozofi, i-am auzit pe bunicii nostrii prevenindu-ne in legatura cu timpul pierdut, i-am auzit pe poeti indemnandu-ne sa traim clipa, si totusi, cateodata trebuie sa invatam singuri, trebuie sa experimentam propriile greseli, sa ne invatam fiecare lectiile. Trebuie sa maturam posibilitatea de azi sub covorul de maine pana cand nu mai putem, pana cand in fine intelegem singuri ce a vrut sa spuna Benjamin Franklin : ca sa stii e mai bine decat sa te intrebi, ca sa te trezesti e mai bine decat sa dormi si ca pana si cel mai mare esec, pana si cea mai grava, de nereparat greseala sunt mult mai de preferat decat sa nu incerci niciodata.

2 comentarii: