marți, 12 august 2014

Dezastrele- subiecte pasionante

Modul in care peste tot in lumea democratica sunt gestionate dezastrele naturale devin intotdeauna subiecte pasionante, pentru s-a dovedit ca pot fi folosite pentru a schimba puterea. Unii chiar le doresc, le asteapta cu nerabdare, iar daca e o penurie de catastrofe naturale, se pot provoca artificial. Asa cum incearca azi intr-un tandem de conjunctura UE si SUA. Incearca sa se foloseasca de efectele sanctiunilor impuse rusilor, pentru a ii reorienta cumva spre Vest, si pentru a-i determina sa schimbe regimul lui Putin. Sigur, asta este o manevra pe termen mediu, daca nu lung. Au rusii alte optiuni strategice? La prima vedere, ei se vor re-orienta spre piata Asiei, unde insa e destula ingramadeala, si unde SUA au un cuvintel de spus. La a doua vedere, asta ar putea consolida relatiile dintre statele BRIC, daca, si e importanta asta, daca Rusia si China vor putea deveni parteneri de incredere, asa cum de altfel incearca de ceva vreme.
Pentru ca acolo, istoriceste vorbind, sunt multe clivaje, si e neclar astazi cat de mult vor putea sa se adapteze ambele tari pentru a functiona pe modelul franco-german din UE. Celelalte tari, Brazilia si Africa de Sud sunt atit de distantat geografic, si atit de indepartate cultural de Rusia si China, incat e dificil sa ne imaginam relatii care se consolideze pe termen lung si de durata lunga. Din aceasta perspectiva, UE si SUA ar putea sa creeze conditiile necesare de erodare “din fasa” a BRIC. Evolutia relatiei dintre Germania si SUA, si interesele economice ale Germaniei, vor arata insa limitele acestei cooperari.

Lumea redevine multipolara, cu jocuri externe intre entitati antagoniste, si chiar in interiorul lor, dupa o aparenta dominatie a aliante trans-atlantice. Probabil nu va mai fi un “Razboi Rece”, ci vom asista la o serie de conflicte cu variatie termica. Ceea ce pare o revenire la normalitatea care asigura echilibrul intre diverse forte, un fel de “democratie primara” in relatiile dintre state.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu