joi, 21 august 2014

"Capcana de lichiditate"

Este unul din numeroasele si noile concepte, care au revolutionat macroeconomia, lansate de J.M. Keynes. El trebuie inteles ca o situatie limita in care piata este pregatita sa retina orice cantitate de moneda oferita, la orice nivel al ratei dobanzii.
Schimbarile din oferta de moneda nu au cum sa o "miste" , deci o politica monetara nu are efect asupra nivelului ratei dobanzii si, fireste, asupra productiei (venitului).
In aceasta situatie politica monetara apare ca lipsita de orice putere de influenta, putandu-se deci vorbi de o
"capacana de lichiditate "( cu rata zero a dobanzii).

In anii "40- "50 a existat intr-adevar credinta ca o "capcana de lichiditate" se poate manifesta la rate mici ale dobanzii, punct de vedere promovat de catre post keynesieni, desi Keynes insusi , autorul acestui concept, nu a fost convins ca in realitate poate sa existe o asemenea situatie.


Dar acest concept ramane valabil, deoarece el reflecta o situatie in care politica monetara nu are efect asupra economiei reale si, de fapt pe el s-a bazat argumentatia Keynesiana privind influenta politicii monetare asupra economiei reale.


Cazul clasic: este o abordare opusa, ca urmare, orice miscare are un efect asupra nivelului productiei (venitului).
Aceasta situatie , cunoscuta sub numele de Cazul clasic este determinata de faptul ca o anumita cerere de moneda depinde numai de nivelul de productie si in nici un caz de cel al ratei dobanzii.
Acest caz clasic este asociat cu teoria monetara cantitativa clasica, asupra carei voi reveni cu un articol special pe acest blog , ce are teza esentiala : nivelul venitului (productiei) care este determinat numai de cantitatea de moneda. si evident ca aduce pe prim plan eficienta politicii monetare, in defavoarea celei fiscale.


Ca si concluzie: Din cele doua situatii extreme apare clar ca cheia eficientei politici monetare in a influenta ECONOMIA REALA (productie/venit) este sensibilitatea cererii de moneda la schimbarile din nivelul ratei dobanzii. Cu cat este mai mare sensibilitatea cu atat mai mare va fi efectul politicii monetare asupra economiei reale. Aceasta fiind de fapt un obiectiv de politica economica.


PS. Imi cer scuze pentru cei care nu au tangenta cu termenii economici, dar am simtit nevoia sa reiau articolele pe aceasta tema, deoarece am vazut in ultima vreme multi "POPANDAI PROPAGANDISTI", care vorbesc de economia romaneasca fara sa cunoasca o iota si culmea unii au fost pe functii inalte prin guvernele "demente" si de dreapta, care au aruncat Romania in criza si au tupeul sa dea lectii de economie...

2 comentarii:

  1. lasa-i in prostia lor

    Acum se vede mai clar ca niciodata ca Basescu a finantat direct sau indirect o uriasa masina de propaganda si de pupincuristi. Odata cu iminenta sa cadere de la putere incep sa dea faliment si sa dispara, una cate una, toate trompetele basiste din mass media romaneasca.

    Tragedia pe care romanii au simtit-o pe pielea lor, prin taierea drastica a salariilor si a pensiilor, a fost exploatata la maxim de Basescu si de basistii sai, fondurile fiind folosite pentru o propaganda murdara si infecta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intrebarea este cat o sa mai lase romanii sa gandeasca pentru ei anumite televiziuni sau diferite mijloace mass media de manipulare si de propaganda? Ganditi cat inca nu este interzis si acest lucru!

    RăspundețiȘtergere