vineri, 4 iulie 2014

Paris-Moscova în numai o oră, cu trenul

Cercetătorii chinezi lucrează în prezent la un proiect ambiţios ce constră în realizarea unui tren care să parcurgă distanţa dintre oraşele Paris şi Moscova în numai o oră, în condiţiile în care un avion de linie ajunge în cel puţin trei ore dintr-un punct în altul.  
Trenul de super viteză, denumit Super Maglev, va putea atinge aproape 3000 de km pe oră, fiind considerat varianta perfecționată a actualului tren de mare viteză - Maglev.
Folosit deja pe căile ferate din China, Japonia și Coreea de Sud, Maglev se deplasează cu 431 de km pe oră. Funcționează cu ajutorul unui sistem de electromagneți și este pus în mișcare printr-un flux de curent alternativ. Cercetătorii chinezi vor să depășească acum limitele acestui tren și susțin că un prototip îmbunătăţit ar putea atinge incredibila viteză de 2.900 de km pe oră, grație forțelor magnetice, relatează Le Point, citat de agerpres.ro.

Această viteză este, pentru moment, doar teoretică, întrucât prototipul actual a fost realizat la scară redusă. Coordonatorul proiectului, Dr. Deng Zigang, susține însă că imposibilul va deveni posibil după producerea unui prototip în mărime naturală.
Super Maglev ar urma să circule printr-un tunel presurizat, la o presiune de 10 ori mai mică decât cea atmosferică de la nivelul mării, reducând semnificativ energia necesară pentru atingerea unor viteze atât de mari. Un alt avantaj ar fi reducerea zgomotului provocat de trenurile actuale.

2 comentarii:

  1. Un dezavantaj ar fi construirea tunelurilor etanse pe distante asa de mari- infrastructura care dureaza, costa.. (uite cat scandal cu o autostrada in Ro...). Probabil ucrainienii vor intepa tunelul pe ici pe colo, cum fac cu tzava de gaz metan ce pleaca din Rusia spre europa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La asta cu intepatul nu s-au gandit...pai si ce le-ar iesi...:)

      Ștergere