miercuri, 30 iulie 2014

Igiena

Nu cred ca sunt singurul care a observat ca noi romanii avem probleme cu igiena, fie ca vorbim de spalatul pe cap (sa nu cumva sa cada parul), fie ca vorbim de spalatul pe maini.
Asadar, este o problema ce tine de educatie. Este stiut faptul ca mainile sunt purtataoare de microbi si spalatul lor trebuie sa constituie o prioritate, dar multi ignoara asta. De aceea nu trebuie sa ne mai miram ca apar atatea boli cu transmiterea de virusi.
Sunt oamenii care spun ca pe vremea bunicilor, lumea nu era asa de panicata, nu erau atat de multe boli si medicamente, Medicamente care luate aiurea nu fac decat sa modifice si sa intareasca virusul si tulpinile bacteriei. De aceea au devenit din ce in ce mai rezistente.
Pe vremea bunicilor, ca sa ma aliniez la ceea ce spun unii oameni, ne erau atat de multi oameni, peste 8 miliarde de locuitori are aceasta planeta...

Asadar, strict legat de spalatul pe maini sa va spune cand ma spal pe maini :

- dimineata cand ma trezesc; imediat cand vin acasa; imediat dupa ce intru in contact cu bani; ori de cate ori folosesc toaleta; inainte de a manca

- dupa ce fac curat; ori de cate ori intru in contact cu diferite produse si exemplele pot continua.

Acum, pentru noi oamenii mari constienti aceste lucruri trebuie sa devina o obisnuinta, dar ce facem cu copii care de multe ori in graba lor de a iesi la joaca omit acest lucru. Copii sun precum un magnet care atrag microbi. Pe unde pun ei mainile germeni sunt gata sa se lipeasca de ei. Sunt copii care gasesc distractiv joaca in noroi sau nisip, acolo unde germenii isi fac de cap.
Obiceiurile de igiena se construiesc cu multa munca si rabdare in timp, iar pentru parinti este o datorie sa-i ajute, sa-i invete.

Mainile unui copil sunt mijloacele principale prin care microbi pot patreunde in organism. Un copil mic are in permaneta tendinata de a baga mainile in gura sau in nas sau la ochi.

Pentru a preveni regula e simpla si clara: un copil e musai sa se spele pe manute cat mai des:

-inainte sa manance

- ori de cate ori foloseste toaleta;

-ori de cate ori intra in casa, de la joaca.

Acestea, ar fi in opinia mea principalele cazuri in care spalarea mainilor e obligatorie. Ar trebui Insistat pe aceasta regula de spalare pe maini macar in exemplele date, si as mai aduga ori de cate ori un copil vrea sa duca manutele la gura, la nas sau la ochi.

 Copii trebuiesc invatati sa se ingrijeasca sa aiba o igiena personala corecta, pentru a fi feriti de boli...Si, pentru a scuti timpul destinat cumparari de produse, pentru igiena personala, a unui copil: aici gasesti cosmetice pentru copii . Site-ul, are o categorie( ingrijire copil , subcategoria cosmetice copil), bogata in produse destinate igienei personale.


5 comentarii:

  1. In ziua de azi igiena este un lucru extren de important...
    Igiena intimă la noi rămâne încă o temă tabu, în ciuda importanţei majore pe care aceasta o are în îngrijirea şi sănătatea oricărei persoane... si evita sa vorbeasca deschis despre acest aspect, din pacate, spun asta!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt cu totul de acord si zic Bravo pt acest articol sustinator de sanatate publica !

    Sa nu uitam ca pe vremea bunicilor nu numai ca erau mai putini oameni in aglomeratii urbane ca acuma, dar si mortalitatea infantila era de 3 ori mai mare si speranta de viata totala de 3 ori mai mica decat azi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si, asta fiindca am vazut ca pe la noi prin anumite zone exista o retinere in a discuta acest subiect, ce tine pana la urma de cei 7 ani de acasa...si, trebuie inceput de undeva...

      Ștergere
  3. Aprob si comentariul de mai sus. Este ff important ca toata lumea sa fie model de ingrijire personala din cap pana in picioare, inclusiv in si pe dupa zona cu potential erogen a urechilor nemaivorbind de alte zone cu potential erogen deosebit de important, chiar si daca nu toti vom avea ocazia de a ne bucura de activitati sexuale chiar in fiecare zi...de exemplu eu aproape precis nu astazi...desi desigur speranta nu moare niciodata.

    RăspundețiȘtergere