luni, 7 iulie 2014

Dorel renoveaza o cladire-simbol, de 33 de ani!

Cladirea Filarmonicii din Iasi, una din  simbolurile capitalei moldave, poate candida cu succes la cea mai veche cladire aflata in renovare si, astfel Iasiul ar intra in Cartea Recordurilor. Cladirea a intrat in procesul de renovare in anul 1991 si nu este gata nici acum. Dar, "surpriza: nu-i asta, potrivit cotidianului regional Evenimentul, cladirea Filarmonicii ar putea fi gata in anul 2024.

Finantarea lucrarilor de renovare ar trebui sa vina din fondurile alocate de Ministerului Educatiei, deoarece edificiul se afla in proprietatea Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi. „Menţionăm că, în funcţie de rectificările bugetare, Ministerul Educaţiei Naţionale va avea în vedere posibilitatea finanţării obiectivelor rămase de executat, ţinând cont de stadiul lucrărilor începute”, este precizarea facuta de curand de ministrul Remus Pricopie, jurnalistilor de la site-ul: ziarulevenimentul.ro.


Universitatea de Arte ar urma sa intocmeasca documentatia pentru obtinerea unei finantari nerambursabile europene pentru sesiunea 2014 - 2020. Costul total al lucrarilor neterminate se ridica la suma de 6 milioane de euro. Bani pe care Min. Educatiei , nu ii are in acest moment!

Cladirea Filarmonicii din Iasi, face parte din ansamblului cunoscut sub denumirea istorica de: Casa Balș„Notre Dame de Sion”. Casa Balș a fost ridicata in anul 1815 de marele vistiernic si logofat Alecu Balș. In anul 1847 , in Casa Balș, a sustinut un concert Franz Liszt. Intre 1861 si 1947, in ansamblul acesta a functionat un colegiu de fete, o scoala de meserii, un institut francez, o gradinita si un orfelinat. Din 1957 a revenit la vechea functie, aceea de a gazdui din nou concerte ale Filarmonicii de Stat Moldova Iasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu