joi, 5 iunie 2014

Cafeaua in pericol

Bacteria ce poarta numele Hemileia vastatrix a produs, numai anul trecut, pagube de aproximativ jumatate de miliard de dolari pentru culturile  de cafea din America Centrala. 

Bacteria infecteaza frunzele de cafea, lasandu-le cu niste pete galbene, care distrug procesul de fotosinteza. Bacteria a ajuns in America Centarala, din Africa, prin anii '70, raspandindu-se prin aer, dar si prin intermediul hainelor purtate de muncitori.
In toata aceasta perioada, de la aparitia bacteriei, cercetatorii, nu au stat cu mainile i sans si, au reusit sa producă un soi rezistent de cafea, insa bacteria se dezvolta anual prin tulpine noi. Raspandirea a facut ca in anul agricol 2013, bacteria sa afecteze trei sferturi din recolta de cafea din El Salvador si două treimi din recoltele de cafea din Guatemala si Costa Rica.



Un alt mare dusman al culturilor de cafea il reprezinta si incalzirea globala, astfel ca seceta urmata de valurile de caldura excesiva distrug anual sute de tone de cafea.
 
Combinate cele doua pericole care ameninta in acest moment culturile de cafea ar putea duce la distrugerea a aproape 40% din productia actuala de cafea din America Centrala, potrivit presei internaționale. 

Din punct de vedere financiar, cafeaua este al doilea cel mai tranzactionat bun dupa petrol, de pe bursele de marfuri, iar businessul cafelei a atins, anul trecut, cifra de  28,6 miliarde de dolari, potrivit businessmagazin.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu