marți, 24 iunie 2014

Big Brother cu berze.

V-ați întrebat vreodată  ce se petrece în cuibul unei berze?  Pasionați de viața animalelor și a păsărilor sălbatice,  câțiva români au pus pe picioare un proiect prin care utilizatorii de Internet pot vedea, în direct, în orice moment al zilei, ce se întâmplă într-un cuib cu berze.

Experiența virtuală este unică și depășește cu mult orice emisiune difuzată la televizor. În plus, viața din cuib este un adevărat exemplu de comportament de familie. Momente precum cel al ieșirii puilor din ouă, al hrănirii, îngrijirii și al unei vegheri permanente de către cele două berze, toate sunt redate în continuu de către camera video.

În prezent,  există două camere, montate la două cuiburi de barză albă, ambele aflate în localități din județul Timiș.



Cristian  Ilea, fondatorul Wildlife Romania, vrea însă să extindă proiectul și la alte cuiburi și chiar specii de mamifere a căror viață să poată fi văzută în direct.

Dar cum costurile sunt unele ridicate, proiectul de extindere rămâne momentan doar la stadiul de plan.

Prețul aparaturii, între 2.000 și 10.000 de euro

Cristian  Ilea a explicat pentru Yahoo! News că sumele necesare pentru dotarea fiecărui cuib variază în funcție de complexitatea sistemului instalat și specificul fiecărui loc în care este amplasat cuibul.  Numai prețul aparaturii necesare variază între 2.000 euro și 10.000 euro.

“Aceste costuri cuprind sistemul de alimentare, format din panouri solare și acumulatori, transmisia semnalului de la cameră la infrastructura de Internet, cu antene speciale, camera și manopera. Cu cât sistemul necesită mai multe antene intermediare cu atât mai mult costurile cresc”,  după cum a afirmat fondatorul Wildlife Romania.

Peste toate acestea, se adaugă costul de streaming, care este de aproximativ 1euro pe lună, de fiecare vizitator, și costurile pentru mentenanță.

Companiile, invitate să “adopte un cuib”

În aceste condiții, ca să-și dezvolte proiectul, Cristian  Ilea a lansat secțiunea “Adoptă un cuib”, prin care se adresează în special companiilor.

Adopţia unui cuib presupune donarea unei sume de bani pentru cumpărarea şi instalarea camerei de luat vederi.  În schimb, compania respectivă primește publicitate pe wildliferomania, site-ul proiectului.  În plus, poate folosi imaginile live din cuib, pe propriul site.

Potrivit lui Ilea, o companie care vrea să adopte un cuib trebuie să plătească între 2.000 și 10.000 de euro .

“Cu cât dificultatea de a amplasa camera este mai mare și prețurile cresc, dar și speciile sunt mai spectaculoase, precum păsări răpitoare, mamifere, etc. Urmează ca în viitorul apropiat să afișăm pe site speciile avute în vizor și costurile pentru adoptarea fiecăreia în parte”, a precizat fondatorul proiectului.

El a adăugat că detalii și costul exact sunt negociate ulterior, în funcțiile de pretențiile fiecărei companii în parte.

“Speciile nu sunt toate la fel. Așadar, variabilele sunt nenumărate. Se poate întampla ca cei 10.000 de euro să se dubleze dacă amplasamentul este complicat și necesită foarte multe antene intermediare și camere foarte sofisticate. În principal, i se oferă publicitate și playerul pe site-ul propriu plus alte facilități de folosire a playerului. Dar și acestea sunt variabile care țin de fiecare situație în parte”,  a mai spus Ilea.

Compania ar urma astfel să primească publicitate pe site timp de doi sau trei ani,
cu posibilitatea de prelungire, dar cu mențiunea că după această perioadă  se reevaluează starea echipamentului și se refinanțează, dacă este nevoie, înlocuirea sau modernizarea acestuia.

Ideea proiectului

Deși proiectul Wildlife Romania este abia la început, în faza de proiect pilot, Cristian Ilea a avut această idee încă din 2008, când a urmat o specializare pentru filmarea animalelor sălbatice, în Africa de Sud.

“A fost un curs organizat cu sprijinul Animal Planet și NHU Africa. Aici am avut ocazia să mă întâlnesc cu diverși producători și realizatori de producții video cu și despre viața sălbatică. Atunci, transmisiile live din cuiburi și vizuini erau la început, dar am avut șansa să aprofundez subiectul împreună cu unul dintre cei mai renumiți producători în acest domeniu. Implementarea unui astfel de proiect în România a devenit firească dupa o astfel de experiență”, a povestit inițiatorul proiectului.

Cinci ani mai târziu, în 2013, a fost instalată prima cameră, la cuibul de barză de pe Școala din Carani, din județul Timiș.

După un an de teste, cercetare și încercări tehnice, anul acesta, echipa care a lucrat la proiect a lansat, oficial, secțiunea LIVE a portalului.

“Fiecare cuib este un caz special și necesită un sistem special de prindere. Împreună cu Dorin Stroe, responsabilul cu sistemele ingenioase de la Wildlife Romania, am reușit să găsim soluțiile optime pentru fiecare cuib. Mai apoi Alin Ghiță, responsabilul cu rețelele la WR, configurează conexiunile la Internet. În final, cu ajutorul lui Lucian Ciorba de la o companie de soluții de transmisie, oferim publicului larg imaginile live.  Principalul gând pe care îl avem atunci când proiectăm un astfel de dispozitiv este interacțiune minimă cu animalele și accesul la aparatură astfel încât să nu deranjăm ‘vedetele’ ”, a explicat Cristian Ilea.

Cum funcționează sistemul

În ceea ce privește funcționarea sistemului, Ilea a spus că semnalul de la cameră este transmis prin intermediul unor antene speciale până la o sursa de Internet. De acolo, imaginile sunt preluate de un server de streaming și mai apoi, prin intermediul unui player, redate pe  site-ul proiectului.

Creat ca o “combinație între divertisment și cunoaștere”, fondatorul proiectului vrea să îl extindă și la alte specii, montând cât mai multe camere.

“Este o nouă abordare, pentru România, a observării animalelor sălbatice. Cred că este o combinație optimă între divertisment și cunoaștere. Comportamentul unui animal sălbatic poate fi observat cu adevărat doar în mediul lui natural, nu la gradina zoologică”, a adăugat Ilea



Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu