joi, 15 mai 2014

Zece ani de interdictie

Pe 29 martie s-au împlinit 10 ani de când Irlanda a impus o serie de restricţii dure pentru fumători, iar acum medicii irlandezi vorbesc despre reducerea cu câteva mii a numărului de decese anuale cauzate de fumat şi de o scădere a ratei fumatului.
Irlanda a fost prima ţară din lume care a pus în aplicare o lege ce interzice fumatul la locul de muncă, în pub-uri şi restaurante, actul normativ stipulând amenzi usturătoare pentru nerespectarea interdicţiilor. Irlanda a fost urmată, în acelaşi an de Norvegia, Noua Zeelandă şi Uganda, iar în prezent zeci de ţări, de la Brazilia la Bhutan, au legi care interzic fumatul la locul de muncă.
La 10 ani de la intrarea în vigoare a restricţiilor, ministrul sănătăţii din Irlanda, James Reilly, spune că legea poate fi considerată un adevărat succes, dovada stând în datele statistice. „Cercetările recente au descoperit cu 3.726 mai puţine decese cauzate de fumat decât s-ar fi înregistrat dacă nu ar fi fost dată leagea”, a declarat Reilly, potrivit site-ului cnn.com. „Aceasta este o dovadă de necontestat că interdicția salvează vieţi şi ne îmbunătăţeşte sănătatea, la nivel naţional”, a mai spus oficialul.

Potrivit Biroului Naţional Irlandez pentru Controlul Fumatului, prevalenţa fumatului în rândul irlandezilor a scăzut cu peste 7% de la impunerea restricţiior (de la 28.86% în martie 2004 la 21.48% în decembrie 2013). Pe de altă parte însă, în prezent, majoritatea fumătorilor din Irlanda au între 18 şi 24 ani, spre deosebire de grupa de vârstă dominantă înainte de interdicţii, 25-34 de ani. În plus, unii specialişti în sănătate publică spun că reducerea numărului de decese nu provine din reducerea numărului de fumători efectivi, ci a numărului de fumători pasivi.
Eforturi pentru reducerea efectelor negative ale fumatului se depun şi de la nivelul Uniunii Europene. Chiar la începutul acestui an, Parlamentul European a aprobat o directivă ce presupune, printre altele, interzicerea ţigărilor cu arome şi aplicarea unor imagini mai mari care avertizează cu privire la riscurile de sănătate, atât pe faţa, cât şi pe spatele pachetelor. Liderii europeni îşi doresc să reducă astfel numărul de fumători din UE cu circa 2,4 milioane.

6 comentarii:

  1. Foarte, foarte tare! Ma simt norocoasa ca m-am lasat de fumat inainte sa devin prea dependenta! Ma simt atat de libera! Pe bune, daca stau sa ma gandesc, chiar nu exista niciun avantaj in a fuma insa dezavantajele sunt ... garla!
    Toate cele bune, Florentin!

    RăspundețiȘtergere
  2. Romania inca e codasa europei. Sau fruntasa. Cand UE a impus legi restrictive, aveam 41-42% fumatori. Da, au fost scandaluri ca barurile o sa dea faliment, ca firmele de tutun vor avea probleme etc, Astazi avem cam 40% din romani fumatori. Este f. mult, pt ca aici se calculeaza si noi nascutii...practic peste 50% din oamenii maturi fumeaza.
    Si cica e criza... oamenii insa prefera sa dea banii pe tigari decat pe sanatate.

    Am scris de cateva ori despre fumat. Inca ma socheaza comentariile fumatorilor: nu e vorba de nestiinta, ci de ignoranta. Li se pare normal sa fumeze langa nefumatori, langa copii, langa oameni bolnavi.

    Fata de Irlanda, si mai bine sta orasul New York. Acum peste 10 ani au luat masuri si mai drastice decat Irlanda: nu e voie sa se fumeze in parcuri, la 3m de cladiri, etc. Au dublat taxele la tigari. Astazi, in Sua sunt estimati 26% fumatori. In New York: sunt estimati 13% astazi.

    RăspundețiȘtergere