miercuri, 7 mai 2014

Pe 25 mai au loc alegeri europarlamentare

Pe 25 mai vor avea loc alegerile europarlamentare, iar cetățenii României își vor alege politicienii care îi vor reprezenta în Parlamentul European pentru viitorii 5 ani.
Sunt 15 formațiuni politice care au depus liste de candidați pentru europarlamentare la Biroul Electoral Central. În afară de partidele politice, au intrat în cursă și 11 candidați independenți. Campania electorală este însoțită de o campanie de promovare care încurajează participarea la vot și care se desfășoară sub sloganuri precum „Acționează. Reacționează. Decide” sau „Este în puterea ta! Decide cine va conduce Europa”.

În trecut, prezența la urne la alegerile europarlamentare a rămas destul de scăzută. Doar 27,6% dintre cetățenii cu drept de vot au votat la alegerile europarlamentare din 2009, adică puțin peste 5 milioane de oameni. Anterior, în 2007, la primele alegeri europarlamentare, desfășurate la scurt timp după ce România aderase la Uniunea Europeană, prezența la vot a fost ușor mai mare, de 29,4%.


Ce cred românii despre Uniunea Europeană

Potrivit unui studiu: „După 6 ani. Ce cred românii despre Uniunea Europeană”, realizat anul trecut de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, românii rămân in continuare optimiști cu privire la viitorul UE, iar trei sferturi dintre ei apreciază drept un lucru bun faptul că România este membră a UE, relatează ziare.com.

Românii asociază, cel mai frecvent, Uniunea Europeana cu: libertatea de a călători, de a studia și de a lucra oriunde în UE (91%), cu pacea (86%), cu diversitatea culturală (79%), cu democrația (74%), cu Euro (66%), cu birocrația (64%), cu șomajul (62%), cu protecția socială (60%), cu risipa de bani (58%), cu prosperitatea economica (56%), cu un cuvânt mai greu de spus în lume (55%), cu un control insuficient la frontierele exterioare (55%), cu mai multe infracțiuni (53%) și cu pierderea identității culturale (47%).

60% cred că România este privita prost și foarte prost în Uniunea Europeană, spre deosebire de 39% dintre români care cred că țara noastră este privită bine și foarte bine.

8 comentarii:

  1. Eu stiu ce i-ar scoate pe romani la vot...:)PUTEREA DE AI EXCLUDE pe toti politicienii de dupa 1990 din viata politica! Lustarre totala..punct si de la capat! Eventual si puterea de ai condamna pe parlahoti la parnaie si confiscarea totala a averilor(oricum au fost facute ilegal de toti)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta ar insemna sa votezi partidul verzilor sau partidul ecologistilor sau vreun independent

      Ștergere
  2. O ceafa de porc, douaj-de beri si 100 de euro cred c-ar fi suficiente

    RăspundețiȘtergere
  3. Am văzut europarlamentari nemți sau din alte țări occidentale care scoteau ca elevii capul pe ușă să vadă dacă nu sunt filmați, apoi o ștergeau "englezește"!...nu n umai românilor li s-a acrit de politicieni, să ne înîelegem!..

    RăspundețiȘtergere
  4. Mici , bere , galeti , pixuri , 1kg de zahar , 1l de ulei , o plimbare cu microbuzul ,30- 50 ron , tricouri si cam atat (cine mai stie si alte metode , poate sa ma completeze ) . Dar nu toate odata !
    Ca perspectiva de a mai avea inca 4 ani aceleasi personaje.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca nu votezi TU, va vota ALTCINEVA in locul tau. Voteaza, chiar daca votul iti va fi ANULAT.

    RăspundețiȘtergere
  6. DEZAMAGIREA SI URA mocnita contra politicienilor ,care acum isi permit sa ne sfideze cum nici nu ar fi visat acum 10-15 ani ,lipsa de orice ,,speranta ,, a pensionarilor dupa 25 de ani si care au fost ,,votantii,,permanenti ,vor face ca la aceste alegeri si urmatoarele ,prezenta sa fie foarte slaba. Inclin sa cred ca la aceste alegeri europarlamentare prezenta va fi intre 21-24%. Oamenii au o parere proasta, fata de cei care ne-au reprezentat pana acum . Tragic este si ca oamenii isi pierd increderea in UE in care isi pusesera toate sperante.le, intr-o viata mai buna si incep sa-si dea seama ca de fapt ce ni s-a cerut si sacrificiile facute ,au fost pentru ei ,iar RO este tratata ca o colonie. Ca ardelean sunt total nemultumit si ma gandesc de multe ori ca poate Bucurestiul nu este capabil sa conduca aceasta tara. Apropo dupa 25 de ani ,de data aceasta si pentru prima data,, NU VOI MERGE LA VOT,,.

    RăspundețiȘtergere
  7. Veniti la vot, ca oricum Europa face cam ce vrea America!

    RăspundețiȘtergere