joi, 22 mai 2014

Panourile solare

Este stiut faptul ca resursele naturale de care ne folosim si, noi azi, de care s-au folosit si generatiile anterioare, sunt pe terminate. Asadar trebuie sa fim responsabili si sa avem mare grija cum le utilizam. Petrolul, gazele naturale sunt pe terminate in multe din marile zacaminte. Dar, e aceeasi situatie in cazul lumini si energiei degajata de soare. De multi ani oamenii sunt preocupati sa gaseasca solutii pentru energie alternativa si mai puntin poulanta. Chiar daca la inceput investitia este una destul de semnificativa, pe parcursul functionari aceasta investitie se recupereaza si este nepoluanta. Asadar planeta si locuitorii ei au viitor.

Unii, ca sa fac o paranteza sustin ca si Soarele are o anumita durata de viata, dar conform estimarilor facute de specialisti, sfarsitul  Sistemului Solar ar fi cam peste 4 miliarde de ani. Asadar, faptul ca exista un moment final cand se va sfarsi si aceasta resursa, e sigur, dar.acel moment e cu mult prea indepartat, ca sa nu profitam de energia si caldura soarelui.
Cel mai frecvent intalnit mod de a folosi razele soarelui sunt panourilor solare. Poate va intrebati ce e cu acestea? Sunt o modalitate prin care se poate capta energia produsa de razele soarelui si se poate utiliza si pastra. Mai trebuie retinut un fapt...aceste panouri se folosesc tot timpul anului, nu numai vara, singura conditie e aceea ca soarele sa fie prezent pe cer. Desigur ca atunci cand ploua sau e innorat ele sunt impracticabile si de aceea exista baterii care au stocat in prealabil energie tocmai pentru aceste perioade.

Cum spuneam mai sus, investitia poate parea destul de mare la inceput, dar in timp facand un calcul al costurilor cu  facturile veti vedea ca a merita si ca investitia initiala se se recupereaza in timp. Ca de altfel orice investitie pe care o faci pe termen mediu si lung. In cazul acesta nemaifiind nevoie sa platiti curentul electric pentru incalzirea locuintei si a apei calde.
Voi daca ati fi in sitautia de a alege intre aceste sisteme cu panouri solare si manuchiul de cabluri ( la care puneti si factura din ce in ce mai mare a curentului electric), ati ezita vreun pic? Eu, nu!Chiar daca la inceput costurile sunt mari, cele de achizitie si montare in final ele se vor amortiza...Vara costurile cu apa calda scad cu suta la suta, iar in restul anotimpurilor reducere poate fi de pana la 60%. Asa ca merita!


Daca sunteti in situatia de a alege un astfel de sistem eu va invit sa va uitati la aceste: panouri solare apa calda, dar cum spun intotdeauna decizia e a voastra.

In incheiere as vrea sa-mi spuneti si voi ce parere avesti despre panourile solare....sunt sigur ca ati vazut in cartierul in care locuiti sisteme de producere a apei cald cu ajutorul razelor solare...

PS.  Ce vreau eu sa mai retineti este faptul ca in tari precum Marea Britanie, Germania, Canada, China, etc sunt extrem de utilizate...deoarece sistemele acestea si-au dovedit eficienta si rentabilitatea.

2 comentarii:

  1. izolarea termica a locuintei prin placare exterioara, adica pereti dubli, geamurile din termopan de calitate si usi duble cu loc de intrare intre ele. E cea mai buna solutie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este si aceasta o solutir, dar costurile sunt destul de mari si timpul de executie e la fel...

      Ștergere