miercuri, 28 mai 2014

Nevoia de comunicare si relationare

In societatea moderna, diferita de cea de acum cinci, zece, sau chiar douazeci de ani, se vorbeste tot mai mult despre nevoia de comunicare si de relationare. Toti suntem grabiti, facem totul pe fuga...nu mai avem timp sa discutam, si, in general toate problemele din viata unui om sunt provocate de lipsa de comunicare. Poate tocmai pentru ca simtim ca sunt niste bunuri absolut necesare, dar...pe cale de disperitie, cel putin in felul in care le stiam.
Parca, odinioara, oamenii vorbeau pur si simplu unul cu altul, isi impartaseau ganduri, trairi, schimbau pareri. Vorbeau firesc, de la om la om, de la inima la inima, ca in familie, intre rude, prieteni, vecini. Comunicau si relationau fara sa stie ca asa se numeste ce fac, dar faceau bine lucrurile acestea.

Insa si ''teoria'' isi are foloasele ei. Ea ne arata ca, de multe ori, problemele de comunicare si relationare sunt cauzate de anumite modele gresite de gandire. O vorba veche spune ca nu poti impiedica pasarile sa zboare deasupra capului tau, dar poti sa nu le ingadui sa se cuibareasca in parul tau. Modelele gresite de gandire sunt cuiburile in care gandurile negative se aseaza si ''clocesc'' idei strambe, care deterioreaza relatiile.
Este mult mai usor si comod sa cautam vinovati si asta nu este o solutie...aproape ca uitam sa discutam si sa judecam rational. Cred ca prea putini inteleg ca toate problemele sunt provocate din cauza faptului ca nu suntem ascultati, dar si ca la randul nostru nu stim sa ascultam. Am ajuns sa ne plangem de fiecare lucru marunt din viata si uitam treptat ce inseamna...iubirea, afectiunea, increderea, grija fata de cei din jur...si mai ales intelegerea. Sigur, cautam solutii la problemele noastre, dar uitam sau nu ne dam seama ca raspunsul este la noi...zic noi, pentru ca raspunsul ar trebui sa porneasca de la noi. Tendinta de a vedea mai degraba fata intunecata a lucrurilor exista la majoritatea oamenilor. Deci primul pas este constientizarea unei posibile greseli de interpretare a unei situatii sau atitudini.
Sa nu uitam ceva. Oamenii raniti, vor rani la randul lor. Am putea incerca macar sa fim mai ingaduitori, mai buni, mai sensibili si...sa cautam sa descoperim aceste calitati in ceilalti si sa le pretuim cand le intalnim.

3 comentarii:

  1. In ziua de azi, in societate e mai mult decat necesar comunicarea si, de aceea trebuie cunoscute parghiile prin care se face asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  2. Comunicarea verbala reprezinta transferul de informatii prin intermediul limbajului oral, intre un emitator si un receptor. Comunicarea face parte din viata de zi cu zi si este modalitatea prin care transmitem idei, sentimente, emotii si pareri, pentru a socializa, negocia si influenta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Comunicarea verbala este folosita in viata de zi cu zi dar si in relatiile interumne din cadrul unei organizatii.

    Comunicarea verbala trebuie tratata ca o parte integrata a responsabilitatii fiecarei persoane fata de cei din jur.

    RăspundețiȘtergere