luni, 5 mai 2014

Grăsimea, transformată în săpun și biodiesel

Săptămânal, în Români, mii de tone de ulei ars sunt colectate, din bucătăriile restaurantelor și ale locuințelor, care sunt apoi exportate și transformate în săpunuri, creme și biodiesel.

Pentru că la noi nu există încă o fabrică de regenerare a uleiului uzat, acesta ajunge în țările dezvoltate precum Austria, Germania sau Ungaria. Afacerea de colectare a uleiului uzat este una destul de profitabilă, existând firme care îl colectează chiar de la domiciliul consumatorului, oferind în schimb 1 leu/pe litru.

Uleiul este dus apoi într-un depozit, unde este ținut la temperaturi ridicate, pentru o prima filtrare.

"În momentul în care el are undeva la maxim 1% impurități și 1% apă, se pregătește și se transportă", a explica Marius Pantea, agent de vânzări al unei firme de colectare, citat de jurnalistii de la incont.ro.


Odată pregătit pentru transport, uleiul merge în țările care au dezvoltat o întreagă industrie a reciclării.

Cele mai mari cantități de ulei sunt transformate în biodisel, combustibil folosit de mașinile eco, iar o altă parte este transformat  în produse care se regăsesc pe piața bunurilor de larg consum.

Activitatea de colectare a uleiului folosit atrage tot mai mulți antreprenori. Datele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului arată că, în 2009, în România existau un numar de 78 de firme autorizate pentru colectarea uleiului rezidual, iar în anul 2012, numărul lor crescuse la 135 de firme autorizate.

3 comentarii:

  1. in Bucuresti colecteaza http://www.uleiosul.com/ .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiam....dar era vorba despre industria reciclarii autohtone, o afacere extrem de profitabila care lipseste cu desavarsire...la noi!

      Ștergere
  2. Pretty! This was an extremely wonderful post. Many thanks for providing these details.


    Here is my blog :: 2013 cheat engine

    RăspundețiȘtergere