miercuri, 14 mai 2014

Dreptul de a fi uitați. Internauții pot cere lui Google să îi șteargă din căutări


Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a dat o hotărâre potrivit căreia utilizatorii de Internet vor putea cere  Google şi altor motoare de căutare să şteargă din rezultatele căutărilor unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii sensibile.

La rândul lor, reprezentanții Google susțin că forţarea companiei să şteargă astfel de informaţii reprezintă un act de cenzură. Totodată, ei au spus că au nevoie de timp pentru a analiza implicaţiile deciziei.

Cazul judecat de Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) ilustrează lupta care să dă între susţinătorii libertăţii de exprimare şi cei ai dreptului la viaţă privată, care afirmă că oamenii au "dreptul să fie uitaţi", adică să-şi poată şterge urmele electronice de pe internet, relatează presa internațională. 



Hotărârea CEJ vine după ce în 2011, Autoritatea spaniolă pentru protecţia datelor cu caracter personal a cerut Google să şteargă link-uri către mai mult de 100 de articole considerate defăimătoare, decizia de la momentul respectiv declanşând temeri privind libertatea de exprimare, scrie Deutsche Welle, citat de mediafax.ro. 

Google a contestat decizia într-un tribunal din Madrid, afirmând că nu poartă responsabilitatea informaţiilor care apar pe web.

Tribunalul spaniol a cerut opinia Curţii Europene de Justiţie, cea mai înaltă instanţă a UE. Deciziile Curţii sunt obligatorii pentru toate statele membre ale UE.
"Dacă, în baza unei căutări online după numele unei persoane, lista de rezultate afişează un link către o pagina web care conţine informaţii despre acea persoană, subiectul în cauză se poate adresa direct operatorului motorului de căutare online, iar în cazul în care operatorul nu-i respectă cererea poate aduce chestiunea în faţa autorităţilor competente, pentru a obţine, în anumite condiţii, ştergerea acelui link din lista de rezultate. Un operator de căutare pe internet este responsabil de procesarea pe care o efectuează a datelor personale care apar pe pagini web ale unor terţi", au afirmat judecătorii, potrivit mediafax.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu