vineri, 16 mai 2014

Cum a fost păstrat soiul roșiei românești de 1,4 kg

De profesie lăcătuș de mecanică fină, un locuitor din județul Neamț și-a abandonat meserie în urmă cu 15 ani, pentru a cultiva soiuri vechi de legume.

În vârstă de 60 de ani, Vali Cucu crește astfel de legume de 30 de ani, de când a primit de la un inginer agronom un pumn de semințe, pe care le-a multiplicat și cultivat până în prezent.

Asta face ca acum să mai avem în țara noastră roșii românești uriașe, care ajung până la 1,4 kilograme și care l-au făcut pe Vali Cucu cunoscut și căutat în rândul crescătorilor de legume.


”Nu știu prea multe despre acest soi, decât că am primit primele semințe de la inginer agronom de la Izvoare. Astăzi, el nu mai trăiește, dar eu am păstrat semințele, le-am cultivat an de an și acum ele au ajuns să fie cele mai solicitate. Oameni din toată țara mă caută să le dau semințe de legume din soiuri tradiționale de legume”, a povestit legumicultorul, pentru revista online agrointel.ro.

Într-o grădină de aproximativ 800 de metri pătrați, Vali Cucu își cultivă și păstrează soiurile tradiționale pe care le adună din toată lumea. În prezent, are 82 de soiuri, din care 22 - 23 doar de tomate.

2 comentarii: