vineri, 23 mai 2014

„Cireşe de Giurgiu” sau „Căpşuni de Călăraşi”,

„Roşii româneşti”, „Cireşe de Giurgiu” sau „Căpşuni de Călăraşi”. Acestea sunt doar câteva dintre orașele pe care comercianții le scriu sub prețul  produselor vândute în piețele constănțene, susținând că fructele și legumele sunt românești. 

În realitate, toate produsele sunt importate și provin de la angro-ul de la ieşirea din Constanța, potrivit cugetliber.ro.

„Eu nu iau astfel de trufandale până nu este sezonul lor şi la noi. Este clar că tot ce apare înainte este din import. Îi îmbogăţim pe alţii şi când ies fructele şi legumele noastre preţurile scad”, a afirmat un constănţean.


În ceea ce privește reacția celor de la Protecția Consumatorilor, Mihai Perifan, comisarul şef al Comisariatului Judeţean, a confirmat existența cazurilor în care clienții sunt înșelați referitor la proveniența produseor, dar instituţia pe care o conduce nu poate lua măsuri împotriva acestor practici.

„Este greu de depistat un astfel de comerciant. Ei îşi obţin certificatele de producător de la consiliile locale şi reprezentanţii primăriei trebuie să verifice dacă ei într-adevăr cultivă”, a explicat şeful CJPC Constanţa, citat de cugetliber.ro.

Ca să combată astfel de practici, autoritățile din Oradea au înființat, recent, o piață cu produse care provin 100%  din județul Bihor. 

Piața este organizată într-un cartier din Oradea, pe un spațiu de parcări, iar producătorii verificați vânde numai produse realizate în gospodăria sau ferma proprie, mai ales legume și fructe de sezon.

 Recent, și autoritățile locale din Timișoara au aprobat înființarea unei piețe țărănești volante, unde este interzisă vânzarea produselor din import.

Astfel, producătorii locali își pot expune gratuit marfa în fiecare zi de sâmbătă, când este organizată piața.

Autoritățile locare au stabilit și sancțiuni pentru cei care vor încerca să vândă produse de import în piaţa ţărănească volantă. Ei vor fi amendați cu 1.000 de lei şi li se va interzice dreptul de a comercializa produse în oricare dintre pieţele Timişoarei, timp de un an.

Un comentariu:

  1. DACA nu ar exista infractori!!!” :)
    Tine-ti calea, fa treaba bine si MAY THE FORCE BE WITH YOU!!!

    RăspundețiȘtergere