vineri, 18 aprilie 2014

Singura filmare cu marele filozof român Constantin Noica

Site-ul romania-redescoperita.ro ne prezintă singura filmare cu marele filozof român existentă în arhive.  
Constantin Noica, născut în 1909 într-o familie cu origini aromâne, a fost unul dintre cei mai mari filozofi, poeţi, eseişti, publicişti şi scriitori români. Influenţele gândirii sale sunt prezente şi astăzi, Noica fiind mentorul unor intelectuali români contemporani ca Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Andrei Cornea sau Vasile Dem Zamfirescu. 
În filmuleţul de 11 minute, marele filozof abordează subiecte diferite şi argumentează pe marginea nevoii de a introduce un nou tip de şcoală. 


"O şcoală în care profesorul nu învaţă şi el e o absurditate. Cred că am găsit un moto pentru Şcoala mea. E vorba aceasta extraordinară a lui Leon Bloy: NU SE ŞTIE CINE DĂ ŞI CINE PRIMEŞTE! 

Gândul Şcolii, al celei unde să nu se predea nimic, mă obsedează. Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conţinuturi, nu sfaturi, nu învăţături. De aceea nici nu trebuie lecţii. Chiar unui om care te întreabă, nu ai nevoie să-i dai “lecţii”. O carte pe care o scoţi din bibliotecă, un PRELUDIU de Bach pe care-l pui seara, în linişte, sau un exemplu de seninătate intelectuală sânt mult mai educative decât o lecţie. Oamenii aceia tineri văd că vrei să încorporezi o idee şi încep să încorporeze şi ei una. (Poate “gândul unic”, de care vorbea Pârvan.)

Cred că şcoala asta trebuie făcută."



filmuletul il gasiti pe site:  romania-redescoperita.ro

7 comentarii:

  1. Imparte Lumina cu altii , pentru ca nimeni sa nu ramana in intuneric !! Sarbatori cu pace si lumina , prietene !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai bine zis imparte o paine cu altii sa nu ramana infometati...religia nu ne ajuta cu nimic daca stam si ne uitam la icoane..depinde de noi si numai de noi sa iesim din intuneric

      Ștergere
  2. Sarbatori Pascale fericite cu lumina si bucurii!
    Cu drag,
    Vulpita Calatoare

    RăspundețiȘtergere
  3. Sarbatori fericite! cu bucurie si pace :)

    RăspundețiȘtergere