miercuri, 16 aprilie 2014

O minune de Paşti.

O fetiţă în vârstă de doi ani, născută cu o gravă malformaţie cardiacă, a fost salvată, fără a fi nevoie de o operaţie pe cord deschis, de o echipă de medici români şi greci. Reuşita medicală a fost un adevărat cadou de Paşti pentru micuţă şi familia ei.

Rebeca, o fetiţă care luna viitoare va împlini doi ani, s-a născut cu o "gaură" de 10 milimetri între pereţii cordului. Orificiul din peretele care separă atriile (inima umană este formată din 4 încăperi, 2 atrii şi 2 ventricule) o împiedicau pe micuţă să ducă o viaţă normală.

"Din cauza bolii, plămânii ei sunt inundaţi de sânge, pleacă mai mult sânge din inimă către plămâni", a explicat mama Rebecăi, Ramona Tătulea, pentru reporterii TVR.


Malformaţia apare o dată la 5.000 de naşteri, iar cei afectaţi răcesc foarte des, obosesc extrem de repede şi sunt dispuşi la insuficienţă cardiacă şi embolii.

Rebeca vine dintr-o familie foartă săracă din Valu lui Traian, judeţul Constanţa. Imediat după ce au aflat de boala fetiţei, părinţii au reuşit însă să deschidă un site umanitar, în care au descris problemele fetiţie şi cereau ajutor pentru a strânge suma de 20.000 de euro, costul operaţiei într-un spital din Germania.

Medicii de Bucureşti au aflat însă la timp de acest caz şi au decis să îi facă o supriză fetiţei, chiar înainte de Paşti. O intervenţie gratuită, care a durat mai puţin de o oră, a transformat-o pe fetiţă într-un copil normal.

Cu ajutorul unei intervenţii minim invazive, medicii români supervizaţi de un profesor din Grecia i-au făcut fetiţei o mică incizie în zona inghinală şi, printr-un vas mare de sânge, au introdus până în cord un fir cu un fel de umbreluţă în capăt, pe care au deschis-o în dreptul defectului.

"Închidem comunicarea anormală din interiorul inimii. După 6 luni, dispozitivul este acoperit de endoteliu (tunică internă a cordului - n.r.) Intervenţia nu e dificilă, dar cere experienţă", a explicat medicul cardiolog, prof. dr. Basil Thanopoulos.

"Spitalizarea durează o zi, procedura în sine durează jumătate de oră - o oră, copilul poate a doua zi să plece acasă şi să se joace liniştit (...) Tehnica e mult mai simplă decât tehnica chirurgicală", a spus şi medicul primar cardiolog Dan Deleanu.

Şi la spitalul Marie Curie există un angiograf care permite astfel de intervenţii pe inimă, dar echipa nu e completă. Medicii trimişi la specializare în Italia, pe banii statului, ar urma să aplice mai des procedura abia din toamnă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu