joi, 17 aprilie 2014

Cu 5 dolari, câte ouă se pot cumpăra în diferite țări

Cele mai multe ouă pot fi cumpărate cu aceeasta sumă în China, respectiv 57, în timp ce în SUA, cu 5 dolari pot fi cumpărate 34 de ouă.  
Cu aceeași sumă, în Canada se pot cumpăra doar 19 ouă, potrivit unei statistici prezentată de Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) România.  
De asemenea, datele Institutului Național de Statistică (INS)  arată că fiecare român consumă, în medie, 20 de ouă pe lună.  


La noi, ouăle se vând în cofraje de 6, 10, 15 și 30 de bucăți, iar pe fiecare ou trebuie să fie aplicat, prin ștanțare, un cod care să furnizeze informații despre el. 

Astfel, sistemul de creștere a găinilor este reprezentat de o cifră de la 0 la 3. Cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic, 1 cea a ouălor provenite de la găini crescute în aer liber, 2 pentru ouăle provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa, iar cifra 3 corespunde celor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

Cele două litere care precedă cifra reprezintă țara de origine,  iar următoarele două litere semnifică județul de proveniență. Următoarele trei cifre din cod, de la 001 la 999, reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Tot prin ștanțare este aplicată pe fiecare ou data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Aceasta trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului. 

Pe ambalajul de comercializare trebuie să fie menționate vizibile și informații referitoare la mărimea oului, clasa de calitate, numele firmei care le-a ambalat, țara de origine, termenul de valabilitate și sistemul de creștere al găinilor. 



Pentru mărimea/greutatea oului, există următoarea clasificare. Ouăle stanțate XL cântăresc peste 73grame, cele L au de la 63grame până la 73 grame, ouăle M, de la 53 g până la 63 grame și ouăle S, sub 53 grame.

2 comentarii:

  1. Sei carina ma non rispondi mai ,e quindi.....

    RăspundețiȘtergere
  2. In Danemarca numai vreo 6...vad ca in Norvegia chiar vreo 12, doar ca acolo nu am prea avut chef de oua, nu stiu de ce, desi vad acum ca ar fi fost chiar abordabile...

    RăspundețiȘtergere