miercuri, 23 aprilie 2014

Cele mai frumoase sate din Banat

A venit momentul să vorbim, din nou despre cele mai frumoase aşezări săteşti din Banatul românesc.
Belinţ, Timiş

Este un sat fascinant prin modul în care a combinat modernitatea cu tradiţionalul. Deşi în sat s-au deschis câteva firme de IT, iar centrul siteului este WiFi freezone, tinerii au păstrat încă folclorul, iar în multe dintre gospodării pământul încă este lucrat cu calul.

Chiar şi siteul localităţii a fost construit tot de un fiu al satului, Florin Popovici.


Cărpinet, Bihor

Este satul în care se află mănăstirea Izbuc, cea mai veche mănăstire din Bihor. În imediata apropiere se află Izbucul de la Călugări, un izvor carstic desemnat monument al naturii.

Găsim, tot aici, şi Peştera Câmpenească, în care se intră printr-un impresionant portal, înalt de 20 de metri. Peştera se află într-o adâncitură a depresiunii Ţarina şi "adăposteşte" cea mai mare cascadă subterană din ţara noastră, potrivit siteului carpinet.ro.

Lacul dolinar Tăul lui Ghib, situat pe platoul carstic Vaşcău, este o raritate în peisajul calcaros din România. Argila roşie de pe malurile sale (folosită de unii meşteri pentru obiecte ceramice) intră în contrast cu verdele vegetaţiei şi pietrele albe ce ies din loc în loc din apă.

În Cărpinet există  şi cea mai pură carieră de calcar din Europa şi unul dintre puţinele locuri în care localnicii încă mai fac var în varniţe tradiţionale.

Hăşmaş, Arad

Comuna are parte de o istorie extrem de bogată. Găsim aici două cetăţi dacice (una în satul Botfei, cealaltă în Clit). O superbă biserică de lemn, construită în secolul al XVIII-lea, găsim în satul Agrişul Mic. Hăşmaş poate servi drept punct de plecare pe uşorele trasee montane din Munţii Codru Moma. În satul Botfei se află şi o păstrăvărie. 

Şiria, Arad

Pe un deal din apropierea satelui se află cetatea Şiriei, o vastă construcţie din piatră, astăzi în ruină. Cetatea a fost menţionată documentar încă din secolul al XIII-lea. Tot în Şiria găsim castelul Bohuş, o construcţie în stil neoclasic, ridicată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Castelul, cu 30 de camere, găzduieşte, printre altele, muzeul memorial Ioan Slavici. Într-un sat vecin, Galşa, poate fi vizitată o biserică de secol XVIII şi un castel care datează tot cam de atunci, ridicat în stil baroc, cu elemente neoclasice.

Un comentariu: