marți, 8 aprilie 2014

Ce facem cu insectele?

De ce ar trebui sa ne fie mila de insecte? Ce ar trebui sa facem cu insectele?
Oare ar trebui sa ne fie mila de un gandac? ...de un ditamai gandac ce s-a aciuat in bucataria noastra. OK, stiu ca nu-i vina lui, saracutul, ca a ajuns in bucataria noastra.
Sau, ar trebui sa ne fie mila de un tantar... Gasesc ca ar fi mai nimerit sa-l lipesc de tavan, decat sa-l invit, frumos, pe geam, afara. Sau, ar fi nimerit in cazul acesta proverbul oltenesc:" Il sui in pod si ii iau scara"

Sau, voua va e mila de un tantar. Dupa principiul ii este si lui foame, ar trebui sa-l lasa sa ia nitel sange de la mine, saracutul, sa nu cumva sa moara de foame. Hai, ia…

Dar, despre saracul paianjen… ce oropsit mai e si el. Dar, ia ganditi-va ca sunt unii oamenii pe lumea asta care au fobie de paianjeni. Si, el saracutul nu le-a facut nimic …Dar, de capusele ce invadeaza parcurile, vara!!!
Gata cu introducerea asta!
Pe mine insectele ma lasa rece. Si, nu ca ar fi de ieri, ci de cand ma stiu. De mic copil, de cand m-am nascut, cum ar spune un clasic in viata…
Atunci, in copilarie eram foarte sadic incat calcam, desigur intentionat, orice gandac pe care il vedeam pe jos si alergam cu lipa dupa muste! Si, asta o faceam intentionat. Putea fi oricare alta insecta, acelasi lucru il patea.
Cu foarte multa pricepere si rabdare vanam orice tantar, gandac, paianjen ori musca de prin casa. Aveam, pe vremea aceea o lipa, foarte utila pentru " vanat"
Imi amintesc ca, la un moment dat, cineva m-a vazut si mi-a spus sa nu mai omor insecte. Cica le vei manca “pe lumea ailalta” toate insectele pe care le omor aici. Si, in general, e valabil si pentru toate animalele. Daca omori oi si porci inseamna cica ii mananci si aici si dincolo. Interesanta chestia asta!!. Oricum, eu am avut impresia ca e spusa doar asa ca vorba. De fapt, cred ca a fost inventata de cineva care si-a dorit sa impiedice masacrul, la care-s supuse unele insecte, zilnic.
Sa va zic o chestie pe care am vazut-o intr-un film (serial de Karate Kid). O tipa nu a fost lasata sa omoare o musca intr-un templu, cica: "ADUCI MOARTEA LA NOI." Acelasi argument, dar sub alta forma, am auzit, la teatru, cica:" nu imi plac florile naturale pentru ca mor. Nu-mi plac chestiile care mor".
Bine, pe mine argumentele astea ma lasa rece. Daca ar fi dupa mine as chema o Firma dezinsectie sa ne scape de insectele, in frunte cu tantarii, capusele si gandacii. Mai ales ca acum s-a incalzit si prin parcuri capusele vor reaparea! Nasol, unora s-ar putea sa le para rau, dar am o problema cu cei care isi plimab caini. De la ei se inmultesc!
Acum ca v-am adus aminte de capusele din parc mai ziceti vai, bietele insecte? Daca da, atunci va doresc o plimbare linistita si lipsita de surprize prin parc! Ca nu-s rautacios! :)

Un comentariu: