luni, 14 aprilie 2014

Campanie pentru repopularea unui sat

Primăria comunei Buceş din judeţul Hunedoara a lansat recent o campanie pentru repopularea unuia dintre satele pe care le administrează şi a satelor din Apuseni, în general. Zeci de case şi terenuri părăsite sunt scoase la vânzare la preţuri mai mici decât cele de pe piața imobiliară.
În urmă cu 20 de ani, în Buceş trăiau în jur de 5.000 de oameni. Acum numărul locuitorilor abia depășește o mie. După ce, în ultima perioadă, mai multe zeci de gospodării au fost părăsite, reprezentanţii administraţiei locale au decis să lanseze campania „Opriți pustiirea satelor moțești”.
Prin intermediul acesteia, primăria îi îndeamnă pe cei cărora le place viaţa la ţară sau pe cei pentru care zona prezintă interes turistic să revitalizeze satele din Munții Apuseni, relatează citynews.ro.
Aleşii locali încearcă să atragă cumpărători prin promovarea frumuseţilor naturale ale zonei, a tradițiilor și a locuințelor țărănești, scoase la vânzare cu prețuri mai mici decât cele ale peţei de profil. Potrivit sursei citate, în doar câteva zile, zeci de persoane au sunat la primărie pentru a solicita mai multe informaţii despre casele scoase la vânzare, printre ele şi o familie din Republica Moldova.
Comuna Buceş este situată la limita dintre județele Hunedoara și Alba, în inima Munților Apuseni, la o altitudine medie de 300 de metri. Pe teritoriul său se află Vârful Vulcan, masiv care se ridică la 1257 de metri altitudine şi este declarat rezervaţie naturală. Format din calcare recifale jurasice albe, masivul adăpostește peste 435 de specii de plante, unele ocrotite prin lege. Localitatea se află în apropierea mai multor rezervaţii naturale botanice şi forestiere şi este străbătută de 6 cursuri de apă, printre care Crişul Alb şi Râul Vulcan.

2 comentarii:

  1. ai fost in zona? Exista minim de utilitati? ( sosea, retea de apa, un spital/ scoala, o politie eficienta ). Exista sanse de gasit de lucru pe o raza de 20-30km?
    Astea sunt motivele pt care oamenii pleaca. Romanii nu fug de munca, ci de munca in zadar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt sate in care ceea ce spui tu s-a rezolvat, dar si sate unde nu!
      dar, nu cred ca se pleaca pentru asta....cred ca principalul motiv e nivelul de salarizare si diferenta intre ce iei afara si cat ei aici...daca ai un venit decent poti sa-ti faci conditii minime....

      Ștergere