vineri, 28 martie 2014

Un card te poate costa anual 135 de lei

În România, încasarea salariului prin card este o operațiune care înghite lunar până la câțiva zeci de lei. Și asta din cauza comisioanelor precum cel de administrare a contului, a celor de retragere sau de virare a banilor. Oferta băncilor arată că doar cheltuiala cu posesia cardului  poate ajunge anual până la 135 de lei, fără a lua în calcul costurile cu tranzacțiile.

Costurile ridicate au atras atenția și preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Acesta a afirmat, că respectivele comisioane de utilizare a cardurilor bancare sunt excesive și nu reflectă costurile.

Oficialul este de părere că nivelul acestora este prea mare, fiind prea scump faţă de ceea ce ar fi justificat din punct de vedere economic.


În acest context, cardurile de salariu cu cele mai mici și cele mai mari costuri,  respectiv cheltuiala anuală generată de contul curent, cu card de debit atașat, in funcție de banca aleasa un posesor de card de debit poate plăti anual până la 135 de lei, la care se adaugă comisioane precum cel de retragere de la ATM sau cel pentru încasările intra sau interbancare.

Banca Transilvania are un card de debit cu costuri anuale zero, fără a percepe comision de deschidere cont sau de administrare, potrivit unui site de calcule financiare(www.conso.ro)
Atunci când primiți salariul, banca vă oprește însă comision de încasare intra sau interbancar, în funcție de la banca de la care se face plata. De exemplu, comisionul intrabancar pleacă, în funcție de suma încasată, de la 1,5 lei, pentru sume mai mari sau egale cu 50 de lei  și poate ajunge până la 8 lei, pentru sume mai mari de  50.000 lei.  Atunci când plata se face interbancar, comisionul pleacă de la 2,7 lei și crește până la 18 lei.  Comisionul de retragere numerar perceput în cazul acestui card este de 0,4%.

Un card de debit de la Banca Feroviară are un cost anual de 12 lei. Banca nu percepe însă comision de retragere numerar de la ATM-urile proprii și nu taxează nici incasările intra sau interbancare. De asemenea, nu sunt taxate nici plățile intrabancare sau interbancare, mai mici sau egale cu 5.000 de lei.

Dacă alegeți un card de salarii la Marfin Bank, costul anual al acestuia crește la 15 lei. În ceea ce privește comisioanele, acestea sunt de 0% la retragerile numerar de la ATM-urile băncii. De asemenea, banca nu percepe comision nici în momentul când primiți salariul, pentru încasările inter sau intrabancare.

Un comentariu:

  1. Dimineata a fost, asa cum va ziceam, La Grande Bellezza. Filmul este despre viata unui scriitor celebru, Jep Gambardella, care-si rememoreaza tineretea zbuciumata. Cum a ajuns el la Roma pe cand era tanar si cum este acum. Filmul a fost distins cu cateva premii internationale, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun film strain.

    RăspundețiȘtergere