sâmbătă, 22 martie 2014

Sase etape ale schimbari

Psihologii afirma ca exista sase etape ale schimbarii. Fie ca e vorba de o decizie personala, fie ca ne referim la reforme ample, cam toti trecem prin mai multe trepte ale actiunii, pana ajungem sa stabilizam noul. Nu stiu toata teoria, dar am retinut ca pe undeva pe la etapa a 3-a lucrurile devin extrem de dureroase si tendinta majoritatii este de a lua-o indarat, catre punctul initial, pe care a vrut la un moment dat sa-l schimbe. Si mai toti chiar ajungem dupa o vreme sa ne mintim ca nici n-aveam nevoie de schimbare, ca e mai bine asa, ca nu merita, etc.


Un exemplu: de 23 de ani, invatamantul romanesc trece prin schimbari si reforme de tot felul. Scolile s-au varuit putin, s-a mai schimbat cate ceva pe ici pe colo, dar tot aceiasi oameni produc. De la an la an, desi avem statistici care dau negru pe alb masura esecului, tot mai multi se incapataneaza sa inchida ochii sau sa apere, cu tot felul de povesti duioase si lacrimogene, sistemul.

Cam peste tot, in Romania, mi se pare ca ne-am blocat in etapa a 3- a schimbarii: ne-am ambalat cu totii frenetici in strada, la "revolutie", ne-am innoit pe ici, pe colo, si-acum am luat-o parca inapoi, exact cand lucrurile ar fi putut sa creasca. Eu simt asta in special in vehementa cu care tot mai multi se agata de trecut si in agresivitatea argumentelor de genul " na, v-a trebuit democratie!"
Hai cu totii inapoi, deci, ca e greu tare!

5 comentarii:

  1. Multumesc pt acest aarticol, sper sa-mi fie de folos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare asta sa fie explicatia multor esecuri pe care le-am si le inregistram?
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ar fi si asta poate o explicatie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fiecare primar, din fiecare oras/sat cu interesele lui, adica nici unul dintre ei nu se apuca sa renoveze scolile degeaba, doar daca primesc fonduri, si chiar si asa, nu cred ca sau investit toti bani alocati, parerea mea e ca sa folosit doar 10% hai sa zicem 20% din fonduri, restul la buzunarul lor

    RăspundețiȘtergere