joi, 20 martie 2014

Romanii cumpara de pe tableta si de pe smartphone

Un studiu recent de marketing Daedalus Millward Brown arata ca numarul persoanelor care cumpara din online folosind tableta s-a triplat, in anul 2013! 16,9% dintre clientii din online (internet) folosesc tableta, in timp ce 19,2%  isi fac cumparaturile folosind un smartphone. Sondajul Daedalus a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 930 de persoane care si-au facut cumparaturie din online in ultima jumatate de an.
Asadar, aproape 1 din 5 cumparatori online au utilizat tableta pentru a face cel puțin o achizitie online in ultimele 6 luni. Aceasta crestere e una spectaculoasa daca o raportam la cifrele de anul trecut cand procentul acestora era de 4,8%. Practic, in ultima jumatate de an, 29% dintre cumparatorii din online au folosit tableta pentru a se informa despre servicii sau produse, find in crestere de la 10% anul trecut. Tot in acelasi interval de timp, 21% dintre cei care fac achizitii de pe internet au declarata ca au comparat online preturile unor produse sau servicii. Numarul acestora fiind in crestere de la 7% anul trecut.

De asemenea, numarul de clienti online care au un smartphone-uri este si el intr-o crestere semnificativa, de la 44% in anul 2013 la 58% in anul 2014.
O concluzie care se poate desprind, este aceea ca smartphone-urile sunt utilizate mai mult decat anul trecut si in special pentru informare (42% anul acesta fată de 35% in anul 2013). La polul opus, in ceea ce priveste compararea preturilor sau achizitiile propriu zise, procentele nu sunt foarte diferite fata de anul trecut, pe segmentul de smartphone

Practic, in februarie anul acesta, aproximativ 25,8% dintre cei care au un smartphone il folosesc si pentru a compara preturile, la inceputul anului 2013 procentul era de 21,4%.  Totodata, cei care detin un smartphone si il folosesc pentru achizitii ajung la un procent de 19,2%, fata de 15,1% anul trecut. 
„Evolutia nesemnificativă a utilizării smartphone-urilor pentru achiziții online, în condițiile în care numărul de smartphone-uri a crescut vizibil, are de a face și cu lipsă adaptării site-urilor de e-commerce la aceste terminale. Jucătorii din această industrie trebuie să înțeleagă că telefonul mobil reprezintă pentru ei o poartă mare de acces către persoanele care fac cumparturi online. Practic vorbim aici de o oportunitate pe care nici unul din jucătorii cu pretenții din e-commerce nu își poate permite să o rateze”, a spus Daniel Enescu, managing partner Daedalus Millward Brown.
Cea mai mare parte a celor care fac cumparaturi din online utilizeaza laptopul sau calculatorul desktop, 86% dintre cei care au facut cel putin o achizitie din online in ultimele 6 luni au folosit aceste terminale.
Acest sondaj va fi prezentat integral in cadrul ecomTEAM, eveniment anual regional de e-commerce si marketing digital, care se va desfasura in perioada  2-3 aprilie, in Brasov.

2 comentarii:

  1. Interesant! Nu stiam ca si la noi a evoluat atat de mult aceasta piata, a online-ului!

    RăspundețiȘtergere
  2. Infractorii folosesc noi metode pentru a-şi convinge victimele să le primească în casă. Reabilitarea blocurilor a adus un nou mod de operare în rândul hoţilor

    RăspundețiȘtergere