joi, 20 martie 2014

Finantare pentru dezvoltare

Voi, v-ati pus vreodata intrebarea, cum obtin firmele romanesti finantare pentru a-si putea dezvolta un nou produs sau un nou serviciu?
Eu, unul, probabil ca multi dintre voi, stiam ca singura forma de finantare este metoda clasica a imprumuturilor facute la diferitele banci romanesti. Ei, uite ca nu e singura forma! Mai sunt alte doua forme prin care se poate obtine finantare: fondurile europene nerambursabile si ajutorul de minimis! Sa le luam acum pe rand!


1.Din momentul aderarii noastre, in Uniunea Europeana, din ce in ce mai multe firme( si categoria predominanta este cea a IMM-urilor) au obtinut fonduri europene nerambursabile. Asta fiind de fapt o noua forma de finantare, a unei afaceri.
Sa va dau si un exemplu! Daca o firma care produce ambalaje de carton, doreste sa-si dezvolte afacerea si sa isi modernizeze punctul de lucru, iar acest lucru vine in interesul a mai multor clienti, indiferent de forma pe care o are (persoane fizice sau juridice), atunci va putea obtine finantare nerambursabila. Bineinteles, ca mai sunt si alte conditii pe care trebuie sa le indeplineasca acea firma, pentru a putea beneficia de aceste fonduri. Destul de multe altele, as zice. Este stiut ca fondurile nerambursabile pentru agricultura au fost, in ultima vreme, cele mai accesate de catre IMM-uri sau de catre persoanele fizice, care au dorit sa isi dezvolte propria afacerea. De aici a rezultat si anul de exceptie pe care l-a inregistrat Romania, in agricultura!
Atentie pentru cei care doresc in continuare sa acceseze aceste fonduri nerambursabile, daca  dosarele sunt incomplete sau incorect formulate, se poate ajunge in situatia de a fi respinse. Deci, e foarte important sa intocmiti cu atentie planul de afaceri pe care doriti sa-l prezentati pentru a obtine finantare.
2. Ajutorul de minimis, care este destinat tot IMM-urilor are o valoare maxima de 100000 euro (echivalent in lei), perioada fiind de doi ani fiscali consecutivi. Ca si in primul caz, acesta este destinat dezvoltarii sau modernizari unei firme, diferenta constand in finantator. In acest caz e vorba de statul roman. Acest sprijin are si rolul de creare de noi locuri de munca! In conditiile in care somajul e o problema, acest ajutor acordat firmelor poate duce la diminuarea somajului!
Asadar, daca doriti sa aflati  mai multe despre cum puteti obtine ajutor minimis sau cum poti realiza un plan de afaceri de succes, accesati site-ul: www.planul-de-afacere.ro. Acolo veti gasi informatii la zi, despre schemele de ajutor care se pot obtine si cine stie poate va hoatarati sa incepeti o mica afacere!!

5 comentarii:

  1. Societatile comerciale sau societatile cooperative, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, localizate in mediul urban, beneficiaza de ajutorul nerambursabil in valoarea totala(suma cheltuielilor eligibile si neeligibile) intre 100.000 lei si 3.000.000 lei.




    RăspundețiȘtergere
  2. Referitor la criteriile pe care solicitantul trebui sa le aiba in vedere, in primul rand acesta trebuie sa se incadreze in categoria microintreprinderilor, iar domeniul de activitate eligibil in care doreste sa realizeze investitia trebuie sa fie deja inscris in actul constitutiv la momentul depunerii cererii de finantare.

    RăspundețiȘtergere
  3. O alta conditie esentiala se refera la vechimea microintreprinderii, respectiv aceasta trebuie sa fi desfasurat activitate pe o perioada corespunzatoare cel putin unui an fiscal integral si a obtinut profit sau profit din exploatare in anul fiscal precedent datei de depunere a cererii de finantare.


    RăspundețiȘtergere
  4. Daca nu gresec cumva - la 100.000 euro ajutor nermabursabil, va fi necesara crearea a 3 locuri de munca, iar pentru o valoare a ajutorului nerambursabil de 200.000 euro, 6 locuri de munca vor trebui create; in alta ordine de idei ar mai fi biricratia de la noi!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si, in cazul fondurilor nerambursabile exista o perioada mai mare de verificare, ma rog birocratia e si acolo prezenta!

      Ștergere