joi, 27 martie 2014

Costul energiei consumate efectiv este de 27%

Din totalul unei facturi plătite pentru curentul electric, doar 27% reprezintă costul energiei consumate efectiv, restul fiind taxe și tarife date furnizorilor.
Astfel, restul procentului, de 73% din factură, îl reprezintă tarifele de transport şi de distribuţie sau sprijinul acordat producătorilor de energie din surse regenerabile şi termo.

Toate acestea fac ca spre deosebire de acum șase ani, costul energiei să fie unul dublu, în facturi fiind introduse certificatele verzi şi taxa de co-generare.  Acești bani ajung  în contul centralelor termice şi electrice, pentru a-şi moderniza echipamentele și constau într-un procent de 10% din factura lunară.


Suma crește apoi cu tarifele de transport, de distribuţie şi cu cele de sistem, la care se calculează taxa pe valoare adăugată și accizele, relatează stiri.tvr.ro.
Reprezentantul Asociaţiei Furnizorilor de Electricitate, Tudor Cîrstea, a spus că în condiţiile în care consumul scade, acelaşi cost se împarte la mai puţini utilizatori şi în astfel preţul pe utilizator, surprinzător creşte, chiar dacă preţurile în general şi consumul scad.

Un comentariu:

  1. adica daca eu trag curent de la vecinul, și stăm 506 inși pe fir,, va veni o factură mai mare? păi atunci să-mi trag cate un fir direct de la enel, pentru fiecare aparat de-l folosesc, nu? ar insemna ca dupa o vreme, am electricitate moca?

    RăspundețiȘtergere