marți, 31 martie 2015

Ciclu de afaceri

Un facator de politica sau altfel spus cei care decid asupra unei anumite politici trebuie sa aiba la indemana alte reguli sau notiuni legate tocmai de acest " ciclu de afaceri"(ciclu economic) Asadar, indiferent care sunt evolutiile ciclice ale macrovariabilelor economice( si ma refer la dimensiune si durata) evolutiile ciclice ale macrovariabilelor economice au loc in jurul unui trend permanent de crestere economica constanta.
In fapt ce reprezinta un asemenea trend care exprima cresterea economica ?
Aceasta nu exprima altceva decat "traseul" p.i.b.-ului real, cand avem de a face cu utilizarea completa a factorilor de productie.
In termenii macroeconomici aceasta situatie se intalneste si sub denumirea de full-employment sau potential de productie.

Acum este logic ca in evolutie sunt diferente intre acest trend si traseul p.i.b-ului real efectiv. Astfel apare notiunea de gap de productie, ca diferenta intre productia full-employment, definita prin potentialul de productie si productia efectiva, existenta.

Potentialul de productie

Cunoastere si masurarea lor ajuta la adoptarea de politici macroeconomice cat mai corecte.
Astfel, gap-ul de productie este unul din ce in ce mai importanti indicatori ai performantei economice, aratnd clar directia si obiectivele spre care trebuie sa se actioneze prin politici economice.
Din pacate la noi sunt foarte putin cunoscute si utilizate, cele doua notiuni.
Definirea lor nu a fost una usoaara deoarece , in timp sau produs mutatii chiar in continutul lor corect.
Criteriul esential folosit pentru definirea potentialului de productie a ramas nivelul ocuparii ( pe scurt rata somajului).
Astfel, prin anii '60-'70, o rata a somajului de 4-4,5% a fost considerata ca definind corect nivelul de full-employment(potentialul de productie).
Din anii'80 datorita evolutiilor si modificarilor survenite in structura fortei de munca, acest nivel este definitcu o rata a somajuluide 6%.

Sursa: Intre echilibru si recesiune. R. Vasile!

Un comentariu: