sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Revin la masurarea p.i.b.-ului

Asadar, revin la masurarea p.i.b-ului , si consider ca nu este un lucru tocmai usor sa masori p.i.b-ul, desigur, cand vrei sa o faci si corect!
De obicei-si practica internationala este o dovada clara- se fac mai multe estimari, pana la valoarea final a p.i.b-ului.

Hai, sa luam un exemplu mult mai simplu: valoarea p.i.b.pe un trimestru. O prima estimare se face cam la 3 saptamani de la sfarsitul trimestrului, dupa care , peste o luna, aceste date sunt din nou revizuite; in fine ultima revizuire, ca si valoare sa finala se fac dupa inca o luna.
Practic aceleasi procedee se aplica si in cazul p.i.b-ului anual. Mai mult decat atat, mijlocul anului reprezinta momentul de revizuire majora a p.i.b-ului proiectat.
Ori, daca luam cazul Romaniei, surprinde nonsalanta cu care este fixata si vehiculata o valoare a p.i.b-ului anuntata(oarecum) cand se adopta legea anuala a bugetului, cifra asupra careia nu se mai revine sau care asa cum s-a intamplaat in ultimii ani, inclusiv in 2009 si 2010 a fost stabilita dupa cum a vrut un ministru...de finante, zice-se!!
Cat despre reevaluare p.i.b-ului proiecta la mijlocul anului, aceasta s-a intamplat, din ce imi amintesc eu, tot in jos...specialisti buni desigur!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu