joi, 2 ianuarie 2014

Produsul national brut nominal si real

Masurarea fortei unei economii exprimate prin p.i.b., se poate realiza prin doua moduri: nominal si real.
In cazul p.i.b-ului nominal masurarea valorii bunurilor si serviciilor produse intr-un an se face in preturile curente ale perioadaei date.
In cazul p.i.b-ului real insa masurarea se face prin valoarea constanta a monedei sau cu alte cuvinte, in pretul unei perioade (un an) ce se ia ca baza de referinta.
Este evident ca evaluarea in termeni reali da adevarata masura a unei anumite evolutii, caci, oricum,p.i.b.-ul nominal creste mai rapid dacat in termeni reali(diferenta este data de evolutia preturilor, deci de rata inflatiei).
Ori de cate ori se face referire la cresterea economica, sau - si mai precis-la rata cresteri economice, in lipsa oricarei mentiuni specifice, trebuie inteles aproape in mod automat ca nu poate fi vorba decat de rata cresterii p.i.b.-ului real.

De aceea cand se mentioneaza un anumit nivel al unui p.i.b. este practic obligatoriu, daca se doreste o evaluare nu numai corecta, dar si morala, ca aceasta sa fie exprimat in termeni reali.
Evaluarea in termeni nominali, mai ales , mai ales in perioade dificile, nu inseamna altceva decat un fel specific de a-ti fura singur caciula!

Trei principii importante

Urmarind aceeasi clasificare a notiunilor de baza care, din diverse motive politice, in lipsa instrumentelor specifice( statistice) moderne, pot fi denaturate in continutul lor, se mai impunalte observatii importante.
Valoarea bunurilor si serviciilor, adica definitia p.i.b.-ului reprezintavaloarea finala a acestora.
Asadar in p.n.b. nu intra valoarea bunurilor si serviciilor intermediare!
De exemplu: se inregistreaza valoarea finala a automobilului si nu a anvelopelor!
Aceasta conditie fundamentala pentru acuratetea masurii urmareste tocmai sa evite o dubla inregistrar ce ar duc la detorsionarea realitati.
Trebuie spus cu acest prilej ca evitarea unei asemenea situatii se realizeaza prin valoare adaugata, care la acelasi stadiu de productie a unui bun este inclusa in p.i.b.
De exemplu nu se include in p.i.b. valoarea graului vandut morilor si nici faina vanduta brutarilor, ci valoarea produsului final: painea!
Si aceasta pentru ca valoarea adaugata de fiecare stadiu al productiei unui bun(serviciu) va fi permanet egala cu valoarea produsului.
Un al doilea principiu , in p.i.b. este inregistrarea valorii productiei curente, adica cea dintr-o perioada data.
Un exemplu: in p.i.b. nu se inregistreaza valoarea tranzactieicu imobile existente deja, ci doar valoarea imobilelor construite in acel an.
In schimb valoarea comisioanelor firmelor de afaceri imobiliare obtinute din tranzactii efectuate in acelan, chiar daca avem de a face cu un imobil existent, este inregistrat in p.i.b.
Un alt principiu p.n.b. cuprinde valoarea bunurilor si serviciilor exprimata in preturile pietei.

Asadar, rezulta ca p.i.b.-ul inregistreaza toate elementele preturilor: impozite, taxe, accize, etc...ce sunt aplicate pe un produs finit!



Sursa: Intre echilibru si recesiune, R. Vasile

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu