joi, 12 septembrie 2013

Mediator, o meserie noua

Odata cu aparitia Legii nr 192/2006, in sistemul juridic romanesc a aparut o alternativa in solutionarea conflictelor. Trebuie sa va spun din capul locului ca este o profesie liberala.
Asadar, profesia de mediator e una nou aparut pe piata muncii din Romania. Acestuia, mediatorului ii revine sarcina de a negocia intre partile aflate intr-o stare conflictuala, avand un termen rezonabil pentru solutionare.

Solutia pe care o gaseste prin mediere trebuie sa fie convenabila partilor aflate in conflict si sa fie durabila pentru a nu da nastere unui nou conflict.
Principiile de baza ale mediatorului sunt: confidentialitate, impartialitatea, neutralitatea. Mediatorul trebuie sa stapaneasca procesul intr-un mod nepartinitor asigurand un echilibru permanent intre partile aflate in conflict.
Greu, dar nu imposibil, zic!
De asemenea, mediatorul, are posibilitatea sa refuze cazurile despre care are cunostinta ca in respectivul conflict nu poate fi neutru.
Cum sa ajungi mediator:
1. absolvent de studii superioare
2. trebuie sa ai o vechime de cel putin 3 ani
3. sa fi absolvent al unui program postuniversitar(masterat in domeniu)
4. sa ai o buna reputatie (sa nu fi fost condamnat)
Documentele necesare pentru inscrierea la un curs de mediator sunt:
-copie diploma de studii
-copie carte de identitate

Se spune ca daca iti alegi un mediator priceput poti rezolva mai usor si mai repede problemele conflictuale. Si, cum in societatea romaneasca conflicte apar la tot pasul, profesia de mediator e una de perspectiva. De venituri nu stiu ce sa va zic, ca nu am asemenea informatii...
Sunt multe firme din domeniul resurselor care organizeaza cursuri, inclusiv pentru meseria de mediator. Informatii despre cursuri de recalificare puteti gasi si in mediul online. E mai simplu! De asemenea stiu ca exista si cursuri care se fac prin intermediul internetului. Cele mai cautate cursuri fiind cele de marketing, vanzari, management...
Indiferent de varsta, e bine sa te pregatesti in permanent. Mai multe informatii gasiti pe blogul lui Alina Gorghiu.
Din blogosfera romaneasca va doresc o toamna frumoasa, linistita si mai profitabila.

2 comentarii: