joi, 15 august 2013

Cucerirea inutilului

Nu numai eu dar majoritatea oamenilor, cel putin asa cred, se inclina cu respect in fata alpinistilor, in fata celor care fac niste eforturi supra-omenesti pentru a reusi. Sa ajunga in varf - varful, care poate fi cel mai inalt, cel mai greu de cucerit. Sigur, in primul rand este dorul de aventura, de a te depasi ca om si multa, foarte muta adremalina. 

Dar ca om ma intreb - la ce ne foloseste aceste eforturi ? Poate in medicina sa observam limitele omului in anumite imprejurari sa zicem " dusmanoase " noua. Poate sunt prea " practic " desi nu cred ca este cazul. La ce foloseste omului, omenirii aceste cheltuieli si eforturi ? Poate isi afla locul langa o poezie - dar poezia ne descatuseaza , ne creeaza o anumita stare. Aici poate ne creeaza stare de admiratie .

3 comentarii:

  1. Eu tocmai am citit in presa daneza despre un artist tailandez care a incercat sa amenajeze urcarea unui munte din Tailanda in mai multe etape care sa transmita celui care urca pe aceste diverse portiuni, stadiile care sunt urmarite de cei care vor sa atinga nirvana, adica de ex zicea ca la inceput urci asa printr-o portiune care e inca la nivelul padurilor din jur,si te simti asa impresurat si inconjurat de natura, si mai aproape de ea, pe urma intr-o etapa ulterioara ajungi la un nivel de la care poti admira cresteturile copacilor, si vezi cum lasi natura mai in spate si poti capata o privire mai aeriana, dar si oarecum poate mai jucausa si usoara ca de planare, pe urma ajungi intr-o portiune in care incepi sa fii inconjurat de niste temple budiste, si incepi sa vezi iar structuri, plus poteca devine mai arida, si te simti asa ca incepi si tu sa muncesti, sa depui efort constructiv, etc, si abia la sfarsit ajungi in varf si privelistea pe care o vezi de acolo impreuna cu starea pe care o ai e oarecum similara cu nirvana, desi desigur nu e aia reala, pe care o ating aia care se price, asta e mai mult pt turistii care vor sa se educe asa in mod placut si facil, desigur....numai ca am uitat cum il cheama pe artistul asta plus pe muntele lui, care e descris ca un templu, desi e ceva natural amenajat ca o experienta educativ-turistica mai mult dect ca un templu propriu-zis...am sa caut si daca gasesc am sa revin, pt ca nu sunt sigur ca am descris nici eu etapele alea asa cum trebuie, pt ca eu nu ma pricep la chestii din astea, insa ca experienta educativa mie mi s-a parut asa ceva interesant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Revin ca sa povestesc ca,
      1. in general de obicei aceasta filozofie budista de diverse trepte este adesea asemanata cu urcatul unui munte
      2. in exemplul de care povesteam mai sus era vorba de un templu budist din nordul tailandei, Wat Phu Tok, care mai e supranumit Scara catre Cer, de fapt nu implica urcusuul pe un munte deosebit de spectaculos, insa a fost amenajat pt a ilustra prin urcatul pe diferite trepte, la diferite etape, aceste niveluri prin care cineva poate sau trebuie sa treaca pt a atinge nirvana, http://www.youtube.com/watch?v=1b0A1-Ky5gU

      Ștergere
    2. foarte interesant!
      Despre asta, habar n-aveam! si nici despre filmuletul de pe youtube! eu seara imi fac timp pentru Discovery sau Animal Planet si ar fi interesant cepovestesti tu, daca ar fi transmis si samai fie si live ...ar fi chiar cool!

      Ștergere