marți, 30 iulie 2013

Satele sasesti

Azi, vom continua calatoria virtuala prin locurile minunate ale Romaniei. Ok! Ce avem noi aici! Satele sasesti. Va prezint trei din cele mai frumoase sate sasesti. Fireste ca ele sunt mai multe...de restul sa se ocupe functionarimea din ministerul pastorit de Doamna Grapini.

1.Prejmer

Este satul in care se pastreaza cel mai bine o Biserica-cetate medievală din estul Europei. Edificiul ce dateaza din secolul al XIII-lea, si are cel mai vechi altar din Transilvania (construit 1450).  In jurul bisericii a fost construita o cetate taraneasca, avand rol refugiu. Obiectivul este inscris in patrimoniului mondial cultural UNESCO.
constructia a fost începuta de catre cavalerii teutoni si terminata de sasi. Cetatea a fost supusa atacurilor permanente de catre turci, dar niciodata cucerita.
In vecinatatea satului se află rezervatia naturale Padurea Prejmer şi Mlastina Prejmer. 

2.Sercaia, jud. Braşov

Si aici se gaseste o biserica saseasca, atestata din anul 1429, dar daramata si refacuta in stil gotic intre 1868 si 1875. Tot la Şercaia poate fi vizitata si-o superbă biserica de rit greco-catolic, numita "Sfântul Gheorghe", construita in anul 1899. Anual, primavara, la 21 mai, se desfasoara aici Festivalul Narciselor...si au loc importante târguri de marfuri si animale, pe 25 februarie, 8 mai, 21 august si 9 noiembrie.

3.Saschiz, Mureş 

In anul 1493 a fost construita o biserica fortificata, în onoarea regelui Ştefan I al Ungariei. retineti intr-un singur an!!! Constructia a fost realizata din piatra, in stilul gotic. Ulterior Biserica a fost fortificata cu 22 de contraforturi. Acest lăcas face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

O alta  cetate taraneasca poate fi vazuta si vizitata pe dealul din apropierea biserici. Cetatea a avut 6 bastioane si-o fantana a careia adancime era de 60 de metri.

Au fost vremuri în care Saschizul era la concurenta cu mult mai cunoscuta si faimoasa Sighişoara, recunoscuta drept "capitala" sasilor. Aceasta se intampla in secolul al XIV-lea.


2 comentarii: