duminică, 16 iunie 2013

"A face curte"

"A face curte" e o expresie care nu mai are demult ce cauta in vocabularul cool, alungata in magazia romantismului si inghesuita laolalta cu florile presarate, versurile poetilor francezi, cavalerii pe cai si biletelele parfumate indesate in corsete.
Curtezanul modern nu mai face serenade, nu mai recita poeme de peste o suta de strofe, nu mai cere (Doamne -fereste!) suvite din par, in chip de talisman, nu mai este declarativ si nu mai boleste explicit de dorul ei. Si asa cum el nu simte nevoia sa  impresioneze cu misive rascolitoare si pline de epitete, nici ea nu lesina la fiecare trei pasi, nu rosesti de sapte ori pe minut si nu se strecoara drapata si tremuratoare la intalniri secrete cu patru doici dupa ea. Crinolinele au murit. Traiasca blugii.
Simplu nu-i asa? Ei bine...nu. Pentru ca exista ceva, un element extrem de important care sta in picoare si azi, ca pe vremea lui Lancelot si a reginei Genevieve. Nevoia de ritual.
Daca razi cumva cu gura pana la urechi, gandeste-te mai bine. E adevarat, ritualul modern nu presupune infruntari cu dragoni care scuipa foc. El se rezuma, de cele mai multe ori, la mersul la film, la teatru, sau petrecerea timpului impreuna.
Scrisorile parfumate s-au transformat in mail-uri si sms-uri, sereneada a luat forma videoclipului, iar declaratia este de cele mai multe ori o aluzie din care iesiti amandoi bine, pentru ca puteti face pe cinicii oricate beculete roz vi s-ar fi aprins in minte.
Diferenta e ca acum ritualul iti cere sa iti protejezi intai si intai imaginea. Pentru ca azi trebuie sa te feresti de sentimente prea puternice care ar risca sa lezeze eul social. Pentru ca labirintul actual de nervi, emotii si genunchi tremuranzi se cheama oficial "relatii".
In secolul XXI trebuie sa fii cool, emancipat/-a si daca poti sa fii si putin cinic/-a, macar asa din cand in cand, e excelent. Si e rau? Nu, sigur ca nu e. Atat doar ca, daca e sa fim cinici pana la capat si sa ne analizam cu o inteligenta, rece, vom vedea ca foamea de romantism si constrangerile sociale evolueaza in linii mari sau in aceeasi dinamica. Adica, unde-i una, hop si cealalta! Sau cu alte cuvinte, or fi murit ele crinolinele, dar si blugii strang destul de tare!

6 comentarii:

  1. foarte interesanta abordarea, de duminica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci d-aia se dau jos mai repede. Pentru ca strang. :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Si totusi ne plac filmele romantice pe stil vechi in care cei doi se alearga o ora unul pe celalat si cand sa se pupe frantuzeste, hop, baga genericul de final. Cica asta de-l ghicesti e happy-end. Bun, sa zicem ca femeilor le plac mai mult intorsaturile astea. De barbati nu stiu ce sa zic ca e gandesc mai pe scurtatura....

    RăspundețiȘtergere
  4. spunsieu are mare dreptate

    RăspundețiȘtergere