vineri, 19 aprilie 2013

Programul "Rabla 2013"

Ministerul Mediului a publicat ghidul de informare privind Rabla 2013. Programul de anul acesta se axeaza mai mult pe scoaterea masinilor vechi din uz si aduce mai putine avantaje celor care doresc sa isi cumpere o masina noua. 
Astfel, pentru casarea unei masini mai vechi de 10 ani, tichetul valoric va fi de 6.500 lei, in crestere fata de 3.800 lei anterior. Tichetul va fi acordat proprietarului care isi caseaza masina, iar acesta la randul sau il poate instraina. 
Ministerul Mediului a publicat ghidul de informare privind Rabla 2013. Programul din acest an se axeaza mai mult pe scoaterea masinilor vechi din uz si aduce mai putine avantaje celor care doresc sa isi cumpere o masina noua. 
Pentru casarea unei masini mai vechi de 10 ani, tichetul valoric va fi de 6.500 lei, in crestere fata de 3.800 lei anterior. Tichetul va fi acordat proprietarului care isi caseaza masina, iar acesta la randul sau il poate instraina.
Programul rabla 2013 are si-o veste proasta pentru cei care isi cumpara un autoturism si vor sa profite de aceasta reducere. In 2013 vor putea utiliza un singur tichet, si nu trei, asa cum era permis in anii anteriori. Astfel, reducerea scade de la 11.400 lei(valoarea celor trei tichete) la 6.500 lei. 
Tichetul valoric va fi oferit proprietarului care si-a casat autovehiculul vechi in termen de maximum 10 zile. Ulterior, tichetul va trebui utilizat in cel mult 45 de zile de la emitere, lasand astfel o fereastra de timp mai mica pentru instrainarea lui. 
Avantaje sunt doar pentru cei care isi cumpara masini ecologice
Reducerea de 6.500 lei poate fi suplimentata pentru cei care isi achizitioneaza un autovehicul cu norma de poluare Euro 6, cu emisii de CO2 mai mici de 100g/km sau in cazul masinilor hibrid. Eco-bonusul este de 500 lei, dar se pot cumula 2 bonusuri care se adauga la reducerea aferenta tichetului. 
In consecinta, in cazul achizitiei unui astfel de autovehicul, reducerea maxima ajunge la 7.500 lei din pretul standard. 
Ministerul Mediului a anuntat ca in 2013 va pune la dispozitie 20.000 de tichete pentru programul Rabla. Dintre acestea 17.000 vor fi destinate persoanelor fizice si 3.000 catre institutiile publice. 
Si, parerea mea este ca institutiile publice sa fie obligate sa achizitioneze autoturisme din productia autohtona...
Bugetul total aferent tichetelor se ridica la 130 milioane lei. 

2 comentarii:

  1. Deci am prins bine in 2010. Atunci am cumparat 3 tichete si am castigat astfel vreo 7000 lei. In timp ce masina scoasa din uz a sotului sta si acum ruginita si vai de mama ei sub un sopron, la tara. Deh, trebuia umblat si platit diverse altele, plus carat, nu era simplu. Stiu ca trebuie si aia casata si lichidat tot ce tine de ea. Dar planuri de noi achizitii, nici vorba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eiii, dar tu esti o norocoasa!
      In legatura cu masina de sub sopron, sfatul meu e sa o predati. Nu stiu daca nu se va suspenda acest program...De la astia, te poti astepta la orice...

      Ștergere