joi, 18 aprilie 2013

Increderea in banci s-a erodat puternic in ultimii ani.


Un sondaj recent al Bancii Mondiale arata ca in Romania doar 13% din populatie mai are incredere in sistemul bancar. Procentul este cu mult sub media europeana si mai mic decat in Bulgaria, Bosnia sau Fasia Gaza.
Criza bancara, nemultumirea si comunicarea precara din ultimii ani dintre banci si clientii proprii a facut ca datele privind increderea romanilor in sistemul bancar sa scada puternic.
Cand vine vorba despre educatie situatia este si mai dezastruoasa.
Sondajul realizat de Banca Mondiala a avut in vedere si verificarea gradului de educatie financiara a persoanelor din tarile luate in calcul. Astfel, intre increderea in sistem si gradul de cunoastere a unor termeni si produse financiare exista o corelatie directa.
Romania se plaseaza pe ultimul loc si la acest capitol. Spre exemplu, doar 32% din cei intervievati stiu ce inseamna dobanda simpla. Procentul este de 43% in Bulgaria si peste 61% in Bosnia si Hertegovina sau Azerbaijan.
In ceea ce priveste companiile de asigurare, situatie e critica...mai putin de 9% din respondenti au declarat ca au incredere in acest sector, in timp ce in Bulgaria si Bosnia, procentele se situeaza intre 13% si 20%.

Un comentariu:

  1. Da nu-i delos surprinzator, pentru ca exista o realitate pe care bancherii n-o pot ascunde sub pres...

    RăspundețiȘtergere