joi, 28 februarie 2013

Violenţa în şcoală


Ceea ce s-a întâmplat în şcolile de pe plaiurile noastre mioritice în ultima vreme consemnează un trist şi alarmant "record", creşterea fără precedent a violenţei în şcoli, îndeosebi în licee. Acum, nu că la ei europenii aştia democrati ar duce lipsă de violenţă. Dar, altercaţiile si agresiunile fizice între elevi, eleve ...intimidarea şi agresarea profesorilor de către elevi, consumul de alcool şi droguri în şcoală(era o fată de prezident care susţinea consumul de marihuana...n-am aflat dacă intenţiona promovarea unei legi prin care sa se introducă în programa şcolară "Ora de drog, în loc de sport!!"). Violurile si crimele apar ca nişte fenomene scăpate de sub orice control. Care este cauza acestor fenomene? Ce s-a întâmplat în şcoala şi societatea românească în ultimii ani?
Guvernanţii şi cohoarda de analişti dau vina pe profesori, pe elevi, pe părinţi, pe instituţia şcolii în ansamblul său. Este simplu să constatăm că nu este tocmai aşa, că vina aparţine în primul rând guvernanţilor, indiferent de la ce partid sau formaţiune politică au fost sau sunt aceştia. Nu elevii, nu dascălii si nu părinţii şi-au schimbat radical si benevol atitudinea faţă de şcoală, ci mai degrabă modul în care s-a guvernat această ţară.
Ultimii 10 ani ne arată că cei aflaţi la putere au dus un război permanent cu şcoala, discreditând-o cu orice prilej, subminându-i prestigiul, ponegrind dascălii, supunând şcoala unei permanente cure de slăbire printr-o finanţare mică. Probabil că pentru buzunarele lor "finanţarea " a fost mare. Nimeni nu face ceva pe gratis.Dar, vom trăi şi vom afla, pentru că nici macovişti justiţiei nu-s veşnici !
Mecanismele prin care şcoala stăvilea şi controla violenţa în incinta sa, se bazau în principal pe autoritatea morală a profesorilor. Diminuarea acestei autorităţi a constituit, modul permanent de conduită a ultimelor guvernări. Să ne reamintim: prima lovitură datã instituţiei şcolii s-a consumat chiar la începutul
guvernării Alianţei DA, când premierul Tãriceanu i-a trecut în corpore pe profesori în rândul marilor evazionişti fiscali. Cum ar putea elevii şi părinţii sã respecte şi să se lase educaţi de presupuşi infractori? O a doua lovitură de imagine s-a produs atunci când "Demisu" a ridiculizat performanţa şcolară, dându-se exemplu personal de om care a reuşit în viaţă fără să fie premiant la şcoală. De ce să ne mai mirăm atunci că în şcoală vedetele sunt violenţii şi nu premiantii?  Şi ce, la Tv. "premianţii" nu sunt clanurile interlopilor.
Dar, să revenim la "oaia neagră", situaţia cea mai dramatică în care a fost pusă şcoala românească s-a datorat bugetului educaţiei, diminuat drastic, sub limita de subzistenţă, în timpul guvernării pedeliste. Păi, de educaţie avea nevoie România! Păi trebuia finanţată armata de ascultători de telefoane şi cititori de e-mail-uri!!!!????
Cu profesori nemotivaţi si cu elevii de liceu în baruri, nu-i o mare surpriză că violenţa invadează şcoala.
Sistemul imunitar al şcolii, care o fereşte de violenţe, este alcătuit din profesorii şi elevii săi, nu din jandarmi, poliţişti. Domnilor guvernanţi, nu pe jandarmi trebuie să vă bazaţi pentru a asigura bunul mers al şcolii româneşti. Repuneţi şcoala, profesorii si elevii, la locul pe care-l merită şi fiţi convinşi că numai aşa se poate redresa tot ceea ce aţi compromis cu toţii pânã acum!
Si, restructuraţi de urgenţă megaserviciile astea gen "Ochiul şi Timpanul" si veţi găsi, spre uimirea domniilor voastre, sursa de finanţare!!!

2 comentarii:

  1. Asta e trendul, nu se doreste in tara oameni educati, e nevoie de forta de munca ieftina...din pacate.

    RăspundețiȘtergere