luni, 11 februarie 2013

Un samurai batran


Aproape de Tokio, traia un samurai batran, care ii invata acum pe cei tineri. In pofida varstei sale, legenda spune ca era in stare sa invinga orice adversar. 
Intr-o dupa-amiaza, un razboinic cunoscut pentru lipsa lui de scrupule, a aparut pe acolo. Era cunoscut pentru tehnica lui de provocare: Astepta pana ce adversarul facea prima miscare si, dotat cu o inteligenta privilegiata pentru a repeta greselile facute, contraataca cu o viteza fulgeratoare. 
Tanarul si nelinistitul razboinic nu pierduse nici o lupta. Cu reputatia lui de samurai s-a dus pana acolo ca sa-l invinga pe batran si sa-i creasca faima. 
Toti invataceii lui s-au aratat impotriva acelei idei, dar batranul a acceptat provocarea. 
Au mers impreuna catre centrul orasului, iar tanarul incepuse deja sa-l jigneasca pe batranul nostru. A aruncat cu pietre spre el, l-a scuipat in fata, i-a adresat toate insultele cunoscute, jignindu-i inclusiv pe stramosii lui. 
Timp de cateva ore, a facut tot posibilul pentru a-l provoca, dar batranul a ramas impasibil. Spre dupa-amiaza, simtindu-se deja ostenit si umilit, infocatul razboinic s-a retras. 
Dezamagit de faptul ca batranul acceptase atatea insulte si provocari, elevii lui l-au intrebat: 
“Cum ai putut, maestre, sa suporti atata marsavie? De ce nu ti-ai folosit spada, stiind chiar ca ai putea pierde lupta, in loc sa apari las in fata noastra, a tuturor?” 
Maestrul i-a intrebat: 
“Daca cineva ajunge pana la voi cu un dar si voi nu-l acceptati, al cui este cadoul?”. 
“Al celui care a vrut sa-l ofere”, a raspuns unul dintre elevi. 
“Asa se intampla si cu invidia, furia si insultele” – a zis maestrul. Cand nu sunt acceptate, continua sa apartina celui care le avea la inceput.” 
Suntem aici impreuna, sa ne sustinem, sa crestem si sa ne indeplinim visele. 
Toti avem nevoie de un zambet si de o vorba buna. Iar misiunea noastra este sa aducem ZAMBETUL pe fata voastra. 
TU esti cea mai importanta persoana din viata TA!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu