duminică, 16 decembrie 2012

Timişoara - 23 !

  Astăzi se împlinesc 23 de ani de la declanșarea Revoluţiei care a schimbat fața României-Timișoara, 16 decembrie 1989, Casa Parohială a Bisericii Reformate. Trei repere care provoacă fiori oricărui român, chiar și după două decenii. Pentru că atunci, în capitala Banatului, s-a strigat pentru prima dată, clar și răspicat, "Jos Ceaușescu", "Jos comunismul". A fost scânteia care exact acum 23 de ani a declanşat Revoluţia Română.
  În decembrie '89, timişorenii au strigat primii „Jos Ceauşescu!”.
  Totul a început cu o zi înainte, pe 15 decembrie 1989. Mai mulți enoriași ai Bisericii Reformate din Timișoara s-au adunat în fața Casei Parohiale în care se afla pastorul Laszlo Tokes, pentru a împiedica evacuarea acestuia.
A doua zi li s-au alăturat aproape 400 de persoane. În scurt timp, acțiunea de susținere a pastorului s-a transformat, însă, într-o manifestare de protest față de regimul comunist. A fost startul Revoluţiei!
Oamenii au prins curaj si au strigat: „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!”. Nu mai era cale de întoarcere, așa că oamenii au plecat în marș prin tot orașul, scandând lozinci împotriva regimului. Numărul protestatarilor creștea de la o oră la alta, iar autoritățile au scos în stradă Armata, Miliția și Securitatea care aveau ordin sa oprească manifestarea. Dar n-au reușit!
 În seara zilei de 16 decembrie 1989 au fost primele ciocniri între protestatari și forțele de represiune, iar în cursul nopții au fost operate primele arestări. Pentru Nicolae Ceaușescu  a fost, însă, începutul sfârșitului...doar pentru el şi căţiva apropiaţi !
 Au trecut 23 de ani de-atunci...tineri securişti ai acelor vremuri  + utc- işti, deţin în continuare pârgiile puteri, de data asta, cu complicitatea unor mai mari europeni !





Sursa DiGi 24 

2 comentarii:

  1. Aminteste-ti cate sperante ne faceam atunci..., mlte s-au estompat sau chiar pierdut pe drumul pana azi...
    Unul din capii revolutiei franceze, (decapitat dupa reusita) spunea, citey din memorie, ca partea rea a revolutiilor este ca scot la suprafata scursurile societatii. Avea mare dreptate daca privesc in urma cu 23 de ani observ si eu acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere